Ciutat

Sabadell elabora una ruta modernista per 15 edificis històrics

Amb l’eslògan Retorna al modernisme sabadellenc, l’Ajuntament de Sabadell posa en marxa una nova iniciativa per donar a conèixer el patrimoni històric de la ciutat. S’han seleccionat 15 edificis. La iniciativa l’han presentat aquest dijous l’alcaldessa, Marta Farrés, la tinenta d’alcaldessa Montse González i el portaveu de Junts i responsable de l’Oficina de Promoció de la Ciutat i Turisme, Lluís Matas.

L’interior de l’escola Sagrada Família / CEDIDA

El consistori ha elaborat una ruta que difondrà en diferents suports els edificis modernistes de la ciutat, construïts entre mitjans del s. XIX i principi del s. XX, quan Sabadell liderava la revolució industrial catalana. Durant el s. XIX la ciutat va ser referent en la producció tèxtil, donant servei tant al mercat nacional com europeu, per la qual cosa se la coneixia com ‘la Manchester catalana’.

A part de la ruta modernista, l’Ajuntament també programarà rutes guiades per conèixer els diferents edificis així com una aplicació per mòbil. L’alcaldessa, Marta Farrés, remarca que “a Sabadell tenim molts elements que ens fan capital i referent. Cal que ens ho creiem de veritat i amb aquesta confiança, ens presentem al món. El patrimoni modernista és un molt bon exemple d’aquesta riquesa i volem aprofitar tot el seu potencial, donant-lo a conèixer, portant gent a la ciutat i afavorint l’activitat econòmica”. Aquestes iniciatives tindran un punt de trobada a partir de l’any que ve a la Casa Duran, que es convertirà en l’Oficina de Turisme de Sabadell.

La ruta passa per nou edificis del Centre i se’n destaquen sis més, que sumen un total de 15. El modernisme va arribar a Sabadell en un moment de creixement econòmic i el municipi va ser el bressol d’arquitectes de reconegut prestigi com Juli Batllevell, Jeroni Martorell, Eduard Maria Balcells o Josep Renom.

Els edificis de la ruta modernista són els següents:

 • Safareigs de la Font Nova. Safareigs públics que daten del 1833, si bé l’edifici actual és obra de l’arquitecte Miquel Pascual i Tintorer del 1892. Estan al carrer de les Paus, 35.
 • Escola Enric Casassas. Construïda per Juli Batllevell i inaugurada el 1897. La façana és d’obra vista i molt treballada. Recorda el castell dels tres dragons de Domènech i Montaner o l’Arc del Triomf de Vilaseca. Al carrer de Llobet, 77.
 • Casa Arimon. Construïda el 1858 per Josep Oriol i Bernadet per a la família de Josep Sales. El 1910 la comprà en Joaquim Arimon i encarregà les obres de reforma a l’arquitecte Josep Renom. Ubicada al carrer d’Arimon, 24.
 • Hotel Suís. L’edifici original era un conjunt d’habitatges reformat entre el 1902 i 1903 per l’arquitecte Juli Batllevell, que el va convertir en hotel el 1913. Adreça: carrer de la Indústria, 59.
 • Escola Sagrada Família. Construïda per Gabriel Borrell el 1908, per ampliar una antiga escola de pàrvuls. Al carrer de la Indústria, 9.
 • Despatx Lluch. Despatx tèxtil obra de l’arquitecte modernista Juli Batllevell, projectat el 1908. Seu de l’Oficina d’Atenció Ciutadana. Al carrer de la Indústria, 10.
 • Seu de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. Obra de l’arquitecte barceloní Jeroni Martorell. La primera pedra la va col·locar el rei Alfons XIII el 1904, les obres van començar el 1906 i van acabar el 1915. Adreça: carrer de Gràcia, 17-29.
 • Cases particulars del carrer de l’Escola Industrial, 16 i 18. Cases construïdes per Juli Batllevell el 1904 i el 1906, respectivament. Destaca en ambdues la línia superior de la façana, una en forma de torre i una altra amb formes ondulants.
 • Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell. Conegut també com a Biblioteca de La Caixa o Antiga Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell. Al carrer d’en Font, 25.

I també es destaquen:

 • Casa Ponsà. Seu de l’Arxiu Històric de Sabadell, al carrer de la Indústria, 32.
 • Edifici Sallarès i Deu. Seu d’Aigües Sabadell, al carrer de la Concepció, 20.
 • Despatx Genís i Pont. Despatx tèxtil. Al carrer de Sant Josep, 29.
 • Farmàcia Argelaguet, fundada el 1881 per Josep Argemí i Calvet, qui la regentà fins al 1930. És al carrer de Sant Antoni Maria Claret, 21.
 • Església de Sant Agustí, de l’Escola Pia de Sabadell, al carrer de l’Escola Pia, 20.
 • Torre de l’Aigua. Dipòsit d’aigua modernista, un dels edificis més emblemàtics de la ciutat. Data del 1918. A la plaça de la Torre de l’Aigua, 1.

El temps aproximat de fer tot el recorregut caminant és d’una hora i mitja. La distància són 2,3 km a peu. Aquí et pots descarregar el mapa de l’Ajuntament.

Comentaris
To Top