Diners

La sabadellenca Toblist duplica la seva facturació

El propietari de Toblist, amb les safates que fabrica l’empresa / LLUÍS FRANCO

La companyia sabadellenca Toblist manté la bona dinàmica dels últims anys, malgrat l’arribada de la pandèmia, i preveu facturar prop de 500.000 euros aquest 2021, gairebé el doble que el 2020, quan la xifra assolida va ser d’uns 280.000 euros. L’empresa, ara amb seu al Polígon Industrial Sud-Oest de Sabadell (abans al Polígon de Can Roqueta), es dedica a la fabricació i subministrament de blísters, que són envasos termoconformats. Toblist ha començat a oferir els seus serveis a grans empreses com ara Mercadona, tot i que la majoria de la seva cartera de clients són pimes catalanes.

Eduardo Calero, copropietari de la companyia, va adquirir-la l’any 2015, a través del programa Reempresa —iniciativa creada el 2011 per la patronal vallesana Cecot que posa en contacte empresaris que volen vendre una companyia amb persones disposades a agafar-ne el relleu. Toblist era una empresa endeutada amb seu a Tarragona. Calero es va fer càrrec del deute i va donar la volta a la companyia com si fos un mitjó. Sis anys després, Toblist “té més activitat que mai”. “Hem duplicat el nombre d’envasos que fabricàvem el principi i tenim molts més clients“, assegura l’Eduardo.

De fet, aquesta empresa era la segona que “rescatava” l’emprenedor sabadellenc. Un any abans, després de deixar  de ser el director de recursos humans en una gran empresa de Sabadell, els assessors de Reempresa van oferir-li una empresa comercial de Mataró, que es dedicava a la compravenda d’envasos de plàstic i elements de segellat. Ell va acceptar i va comprar-la. Mesos més tard va descobrir quines eren les mancances del negoci a través d’un treball d’anàlisi, va replicar allò que ja es feia a l’empresa on treballava i va resoldre-les. L’empresa era Topack, que encara està activa i també té seu a Sabadell.

“Topack és ara per ara més competitiva que Toblist. Tanmateix, diria que Toblist té més futur”, assegura Calero. L’empresari considera que Topack ha tocat sostre, tot i que aquest 2021 tindrà una facturació de gairebé un milió d’euros. “És veritat que genera més diners que Toblist, però ja fa anys que s’ha estancat a les mateixes xifres”, explica. L’emprenedor creu saber-ne el motiu: “Topack només distribueix envasos, no en fabrica. Abans era de les poques empreses que es dedicava a això, però ara n’hi ha moltes i, a més, també fabriquen envasos”, assenyala. Tanmateix, Calero creu que l’empresa seguirà funcionant bé “uns quants anys més”.

Les notícies de Sabadell al teu Whatsapp

Dit això, l’empresari assenyala que des de l’arribada de la pandèmia ha hagut de fer “malabarismes” amb els preus dels productes de les dues empreses. “El sector de l’embalatge té un gran problema. No se sap valorar la qualitat d’un envàs. No passa com la roba, que tothom sap distingir quines són les millors peces. Per tant, hem d’estrènyer-nos el cinturó i ajustar el màxim als preus respecte a la competència, encara que el nostre producte sigui millor”, analitza Calero.

L’obligació d’adaptar-se contínuament a un mercat inestable li ha provocat “força desgast” i, és per això, que el propietari de Topack i Toblist prefereix no mirar més enllà del dia a dia. “La meva intenció és anar a treballar sense pensar en el futur, ja que segurament això només m’aportaria neguits. El món està en ple procés de canvi i això em fa una mica de respecte”, conclou. De moment, Toblist i Topack funcionen i entre les dues facturaran prop d’1,6 milions d’euros aquest 2021.

Una segona vida laboral rescatant empreses

Comentaris
To Top