Ciutat

Un 8% dels sabadellencs s’han contagiat de Covid des de Nadal

Un 8% dels sabadellencs s’han contagiat de Covid des de Nadal

Imatge d'arxiu de la vacunació als Merinals, el mes de febrer / VICTÒRIA ROVIRA

16.951 contagis des de les festes de Nadal a Sabadell. Un 8% dels sabadellencs s’han infectat de Covid en les darreres setmanes, uns registres de rècord a la nostra ciutat. En només tres setmanes s’han registrat més del doble dels contagis que es van detectar durant els mesos d’estiu –juny, juliol, agost i setembre–, amb 8.183 positius.

Els contagis van en augment dia rere dia. La setmana del 7 al 13 de gener, l’última amb dades completes, es van superar els 6.000 positius a Sabadell i es registrava així un nou màxim de casos, amb un creixement setmanal del 7,5%. Durant aquest període, però, la mortalitat ha estat més baixa, amb 19 defuncions per Covid, segons dades del Departament de Salut. Una mort per cada mil casos des de Nadal. Pel que fa als registres de l’últim mes, les dades són especialment elevades: 20.241 infeccions en quatre setmanes.

Els experts, però, ja preveuen el final de la sisena onada: “Tenim dades suficients per pensar que a finals de setmana els contagis disminuiran”, exposa Manel Cervantes, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Parc Taulí. De fet, el virus ha perdut velocitat. L’infectòleg apunta que, malgrat que “els contagis encara són molt elevats”, la transmissió ha perdut força. I també ressalta que la nova soca és més benigna i la mortalitat entre la gent gran és del 6%, quinze punts percentuals per sota dels pitjors registres.

Un 5% del personal sanitari, de baixa

Al Parc Taulí hi ha 181 pacients amb Covid –22 d’ells a l’UCI–, uns registres que estan lluny de la situació més crítica que va patir l’hospital sabadellenc a l’inici de la pandèmia, amb 700 ingressos (i 550 llits). Cervantes matisa: “Un 30% dels pacients ingressats tenen una PCR positiva, però la Covid no és el motiu d’ingrés”.

La preocupació principal per a Cervantes és “l’allau de contagis” entre el personal sanitari. “Tenim 200 professionals de baixa, un 5% del total”, apunta l’infectòleg, que afegeix que això implica una gran càrrega de feina per al personal. “Hi ha llits i respiradors. Però ens falten sanitaris”, diu.

Pel que fa al nou creixement de contagis, ho atribueix a la tornada dels nens a les escoles. Tot i que aquests casos no preocupen al cap de Malalties Infeccioses perquè “no tenen transcendència assistencial”, apunta que els contagis entre els nens col·lapsa les urgències i l’atenció primària.

Un canvi d’estratègia?

Per l’expert, caldria plantejar un canvi de protocol quan s’acabi la sisena onada a Catalunya si es confirma que aquesta variant és més benigna que la resta. Cervantes apunta que “l’aïllament no està servint per frenar el virus“. Tampoc la vacunació ha servit per erradicar la Covid, tot i que sí que ha reduït la gravetat dels casos.

En aquest sentit, creu que hi ha dues eines clau per combatre la pandèmia: vacunar la població i controlar els pacients vulnerables. “Caldria plantejar el fet d’eliminar les quarantenes”.

Més de 5.190 contagis, nou rècord setmanal de casos Covid a Sabadell

Comentaris
To Top