Oci i cultura

El llegat de Benaul, a la nova ‘Arraona’

/VICTÒRIA ROVIRA

Josep Maria Benaul és el protagonista indiscutible del número 39 de la revista d’història Arraona, que es va presentar ahir al Teatre Principal.

Els encarregats de posar-hi paraules i glossar la figura de Benaul van ser el regidor de Cultura, Carles de la Rosa; la professora de la Unitat d’Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona Montserrat Llonch Casanovas; el professor d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona Àlex Sánchez Suárez, i  l’actual sotsdirectora de la Fundació Bosch i Cardellac, Glòria Dalmau.

El dossier està agrupat sobre el paraigua  temàtic Josep M. Benaul, el llegat. I és que Benaul va ser referent de la generació dels setanta a Sabadell com a historiador, docent universitari i ciutadà sabadellenc amb un fort compromís polític i cultural. Entre 1985-1991, també va ser director de l’Arxiu Històric de Sabadell (AHS). I des del 2019 fins a la seva mort, director de la Fundació Bosch i Cardellach.

Tres textos originals

Per presentar la seva aportació historiogràfica, cívica i personal, el dossier aplega articles de Jordi Maluquer, Esteve Deu, Cesc Prat, Joan B. Culla, Gervasio Sánchez, Alba Roldán, Manel Larrosa, Mercè Renom, Stefano Boffo, Valentina Barucci, Josep Tormo, Genís Ribé i Joan Comasòlivas.

Aquest recull es completa amb la reimpressió de tres textos originals de l’homenatjat, que havien estat publicats anys enrere. A més, també s’inclouen dues transcripcions de la conferència que Benaul va pronunciar l’any 2003 amb motiu del 30è aniversari de l’AHS i una entrevista que li va fer Genís Ribé l’any 2014.

Trinxeres a la Serra de Galliners

La revista també inclou la publicació de diverses recerques: un article de Marc Marzo i David Garcia sobre la documentació arqueològica de tres trinxeres de la Guerra Civil a la Serra de Galliners (Sant Quirze del Vallès). També hi ha un article de Carles Capellas sobre les publicacions periòdiques sabadellenques procedents d’entitats excursionistes al llarg del segle XX.

Completen l’apartat una nota de Jordi Serrano sobre la figura de Francesc Layret i una altra de Jeroni Benavides sobre l’empresa Successors de Llonch & Sala.

Comentaris
To Top