Diners

“Recuperarem la situació econòmica prepandèmia”

Els experts vaticinen que el 2022 es recuperarà el nombre d’empreses del 2019. També serà un any en què hi haurà més ocupació / VICTÒRIA ROVIRA

Sabadell recuperarà les empreses que tenia abans de l’esclat de la pandèmia. Aquesta és la percepció principal dels economistes, que, a més, vaticinen que el sector serveis serà el més beneficiat. Tanmateix, adverteixen que la indústria, un sector que genera ocupació de qualitat i empreses amb valor afegit, es troba en un moment “molt delicat” a la ciutat i que han de ser les administracions les qui engeguin un pla per recuperar companyies del sector.

El secretari del Centre Intersectorial d’Empresaris, Josep Milà, assegura que la previsió és que el sector serveis i construcció recuperi aquest any les empreses del 2019, mentre que adverteix del perill que en el sector de la indústria no sigui així. “És una situació preocupant perquè Sabadell té un ADN industrial. La indústria genera valor afegit i treball de qualitat. No es pot deixar de banda”, avisa Milà.

Per la seva banda, l’economista i exdegà del Col·legi d’Economistes, Joan B. Casas, també reivindica la importància de la indústria. “Ara veiem menys empreses industrials, però de més dimensió. Malgrat tot, la indústria ha batut rècords d’exportacions. La majoria de llocs de treball qualificats es troben en aquest sector”, indica.

En la mateixa línia, l’economista i president de la Xarxa Onion, Arnau Bonada, afegeix que la fusió d’empreses industrials “no és una mala notícia” per a la ciutat. “En realitat, pel que fa a nombre de treballadors, hi ha els mateixos que fa un any. Les fusions fan que les indústries tinguin més fortalesa econòmica”, apunta. Aquesta dinàmica, per això, s’ha repetit en gairebé tots els sectors. De fet, a Sabadell s’ha reduït el nombre de pimes i d’autònoms. Segons Milà, aquest fet també té la seva part negativa: “La pèrdua de petites empreses provoca un empobriment de la xarxa empresarial i una pèrdua de competitivitat”, lamenta.

Reducció de la inflació

D’altra banda, els economistes creuen que l’evolució de la inflació estatal (ara per sobre del 6%), més enllà de la situació pandèmica, és clau per analitzar el futur de la xarxa empresarial a Sabadell. “La previsió és que el cost de l’energia es redueixi i que la cadena de subministrament recuperi el ritme. Així i tot, es fa difícil pensar que la inflació tornarà als seus nivells habituals, del voltant del 2%”, pronostica Joan B. Casas.

Això sí, segons l’economista, tot apunta que el 2022 es recuperarà la situació econòmica d’abans de l’arribada de la pandèmia.

Comentaris
To Top