Publicitat
Ciutat

Exigeixen descartar la reforma de la Casa Duran de Sabadell

Així quedarà el pati de la Casa Duran sense el mur que el tanca actualment / CEDIDA

La Crida sosté que el projecte per fer la nova oficina de Turisme pot provocar “danys irreparables”. L’Ajuntament defensa l’actuació

La reforma de la Casa Duran per esdevenir una oficina de Turisme i seu de la Capital de la Cultura Catalana ha topat amb veus discrepants. El Govern municipal planteja invertir 130.000 euros per adequar l’antiga saboneria i obrir el pati de la banda llevant –eliminant el mur que dona al carrer de Sant Joan–. L’obra no es pot fer, segons la Crida, perquè suposaria “danys irreparables” sobre l’edifici, catalogat com a bé cultural d’interès nacional de Catalunya.

La formació alternativa ha presentat al·legacions al projecte executiu, presentat pel Govern municipal el desembre passat. Hi veu errors de procediment: segons la portaveu de la Crida, Nani Valero, d’una banda, falta l’autorització per part del Departament de Cultura de la Generalitat. Així mateix, l’actuació està afectada per la suspensió de llicències d’obra sobre els edificis patrimonials, vigent fins al març. “Estan tirant pel dret. L’administració ha de donar exemple”, assegura Valero.

Destinen 130.000 euros per obrir el pati de la Casa Duran a la ciutadania

La Crida critica la forma i el fons de la qüestió. Creu que a la Casa Duran no es pot convertir en la seu de la Capital de la Cultura ni tampoc en oficina de Turisme. Es remet al seu reglament d’ús, que estableix que l’equipament ha de tenir finalitats de divulgació i museístiques. “La norma diu el que diu”, afirma Valero, que va més enllà i apunta a l’acord entre el Govern i Junts, sobre qui recau les competències de projecció de la ciutat i turisme. “Acabarem venent la ciutat a trossets per interessos puntuals”, critica.

La reforma de la Casa Duran afectarà la saboneria (en groc) i el mur del pati d’Orient (en verd), no l’edifici central (en rosa) / D.S.

Fonts municipals defensen que l’obra s’ha projectat “seguint tots els tràmits” i de forma “perfectament legal”. Asseguren que l’impacte és “mínim”: “S’enderroca un mur per obrir el pati al carrer i es fan uns tancaments a la saboneria”, indiquen. “No es toca l’edifici, que és el que està protegit”. L’obra està prevista per a la tardor del 2022, així que no estaria afectada per la moratòria de llicències, i a banda s’han demanat els permisos pertinents a la Generalitat.

Matas i Molina defensen el projecte

El portaveu de Junts per Sabadell i responsable de Projecció de Ciutat i Turisme de l’Ajuntament, Lluís Matas, critica “l’interès polític” de la Crida de no tirar endavant el projecte. És més, apunta que quan els alternatius estaven al Govern municipal, van preveure aquest possible ús per a la Casa Duran. “És irònic que siguin ells mateixos qui no ho vulguin ara. Potser és perquè nosaltres executem, a banda de planificar”, afirma.

Matas i la regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina, coincideixen en el propòsit de l’actuació: “Volem convertir la Casa Duran en un equipament per potenciar Sabadell. No respon a uns interessos de partit”. “Cap de les al·legacions presentades invalida el projecte”, sentencia Matas, que recorda que l’equipament s’ha utilitzat durant anys per a finalitats com l’Ambaixador Reial o com a plató de Festa Major.

Publicitat
Comentaris
To Top