MARTA MORELL

Seguim compromeses amb l’Argub

[Per Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de feminisme, benestar animal i participació]

El 27 de febrer es compleixen 46 anys de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), un territori amb el qual Sabadell manté uns lligams estrets. Aquests vincles els hem anat reforçant any rere any, des que l’alcalde Antoni Farrés i el senyor Mulay Balbat, com a representant de la RASD i de la població de l’Argub, van signar, l’any 1989, un acord d’agermanament entre totes dues ciutats. Esdeveníem així el segon municipi de tot l’Estat a establir un acord amb un territori sahrauí, en una mostra més del compromís amb la solidaritat, la pau, la democràcia i els drets humans que caracteritza la nostra ciutat.

En el decurs de més de trenta d’anys d’agermanament, han estat moltes les persones, entitats i organitzacions que s’han bolcat a treballar i col·laborar amb l’Argub, entre d’altres: Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC), Solidaris amb el Poble Sahrauí, Vallès Wilaia o la Lliga dels Drets del Pobles, així com l’Hospital Parc Tauli i els nostres centres educatius. Ho han fet oferint ajut humanitari i al desenvolupament, amb l’objectiu de millorar les condicions de vida de refugiats i refugiades, o fent difusió de la cultura i les tradicions del Sàhara Occidental a la nostra ciutat. També donant suport a les reivindicacions polítiques sahrauís: entre d’altres, l’exigència de reconeixement de la República Àrab Sahrauí Democràtica, la denúncia de l’incompliment de les resolucions internacionals i el rebuig a l’espoli dels seus recursos.

El mateix Ajuntament de Sabadell ha refermat aquesta setmana els compromisos de promoure els valors de la convivència, el respecte i la justícia entre els pobles, mitjançant una moció presentada dijous passat a la Junta de Portaveus. En els acords es reclamava, un cop més, el compliment de la Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que preveu la realització d’un referèndum d’autodeterminació, davant de la il·legítima ocupació del seu territori. També el compliment de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea de setembre del 2021, que anul·la els acords de comerç i pesca entre el Marroc i la Unió Europea, tot remarcant que la comunitat internacional no reconeix la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental.

Davant de l’ocupació i la vulneració dels drets civils i humans dels i les sahrauís, que dura ja gairebé mig segle, des de Sabadell hem de continuar contribuint a fer arribar ajuda humanitària i sanitària. Més encara quan les mesures adoptades davant de la Covid-19 han agreujat la situació medicosanitària dels campaments de persones refugiades i les dificultats d’accés a productes de primera necessitat. També cal mantenir la col·laboració seguint el model de “solidaritat transformadora”, entesa com aquella que va més enllà del suport assistencial i busca alhora l’empoderament de les persones i col·lectius destinataris d’aquest ajut.

Ara que el control de la pandèmia ha entrat en una nova fase, confiem a recuperar durant l’any 2022 totes les activitats que les entitats realitzen en el marc de l’agermanament amb l’Argub, especialment les intervencions sanitàries i els camps de solidaritat, durant els quals els i les joves de Sabadell participen en accions socioeducatives i artístiques en els campaments de persones refugiades. També esperem poder fer l’acollida de nens i nenes sahrauís durant l’estiu, en el marc del projecte Vacances en Pau. Perquè la nostra voluntat és seguir teixint llaços d’amistat amb els ciutadans i ciutadanes sahrauís, compartint experiències i aprenent els uns dels altres.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Comentaris
To Top