Publicitat
Ciutat

Toni Cruanyes, a Sabadell: “‘La Vall de la Llum’ és el llegat del meu avi”

El periodista publica la seva primera obra de no-ficció, un relat autobiogràfic connectat amb el context de la Transició

Cruanyes en la presentació del seu llibre al Teatre Principal / Cedida

“Totes les famílies de Catalunya s’assemblen i cada una és extraordinària”, així començava l’acte de presentació del llibre del periodista Toni Cruanyes, “La Vall de Llum”. El llibre, que el passat gener va ser guardonat, conjuntament amb “Las Formas del Querer” de la periodista Inés Martín, en els premis Josep Pla. Uns dels més transcendents de l’any, que han catapultat el periodista a un reconeixement merescut quan entenem que, mitjançant “el relat i la crònica”, Cruanyes intenta descosir la memòria d’una família particular, la seva, i alhora transcendir en la memòria de cada lector.

El llibre i el seu context

El mateix autor, des del Teatre Principal de Sabadell, definia la seva obra com un llibre que parla de la guerra” – a Canet, el seu poble natal -, però que sap viatjar “cap als marges” per connectar amb el context. Una història que pretén ser autobiogràfica per acabar reafirmant-se com un relat que “parla d’ell i de tots” perquè “la vivim com a pròpia”.

El gènere del llibre

“La Vall de la llum” ha sigut premiada en la categoria de ficció dels guardons del premi Josep Pla. Així i tot, Cruanyes va matisar que la novel·la no és ficció, ja que explica la història del seu avi, conjuntament amb els símbols i fets reals que van nodrir el poble de Canet en aquella època. Un element que no pot oblidar que en l’evolució del relat hi supura una causalitat evident a l’hora de detallar-ho, una qüestió que Cruanyes interpreta imprescindible en construir un relat de ficció. Segons el periodista, el seu era “entendre el perquè de les decisions i sentiments que van portar a la generació del seu avi” en l’acció cap a la transició política.

Publicitat
Comentaris
To Top