Ciutat

Inaugurada l’exposició sobre la repressió del TOP

L’exposició es pot veure fins al 30 d’abril al Museu d’Història de Sabadell / ll. franco

Cent trenta-quatre sabadellencs (115 homes i 19 dones) van ser processades pel Tribunal d’Ordre Públic (TOP), principalment, durant els períodes de 1968/1969 i 1972/1974. Aquesta és una de les diverses dades que es poden extreure de l’exposició sobre la repressió del Tribunal del Orden Público a Sabadell, que aquest divendres es va inaugurar i que es podrà visitar fins al 30 d’abril al Museu d’Història de Sabadell, i, posteriorment, en diversos centres cívics de la ciutat.

El treball minuciós d’investigació per un grup de treball format per Glòria Dalmau Pons, Josep Farrés Quesada, Roque Lucas Sánchez, Juan Ignacio Valdivieso i Antonio Rodriguez Galián, sota l’impuls de la Fundació Bosch i Cardellach i de Comissions Obreres, amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell, s’emmarca dins el Pla de Memòria Històrica, iniciat la setmana passada, tal com va explicar la tinenta d’alcaldessa i regidora de Memòria Històrica, Marta Morell, durant l’acte d’inauguració.

Una exposició que té una clara vessant de divulgació, especialment, “per als més joves” –tal com va assegurar el comissari de l’exposició Antonio Rodríguez Galián–, el paper que va jugar aquest tribunal durant dues dècades per fer front a l’increment de la protesta social i política a la vegada que buscava millorar la imatge del règim franquista: “Un país democràtic i respectuós amb els drets fonamentals ha de tenir aquesta memòria. No deixarem que la vostra memòria sigui oblidada”, va defensar l’alcaldessa Marta Farrés, present també a l’acte, juntament amb el regidor de cultura Carles de la Rosa.

En la mateixa exposició es podran veure les característiques de les 150 sentències que es van dictar a Sabadell, així com els detalls de les persones processades –edat, procedència, barris on vivien, afiliacions polítiques o els delictes pels quals les van jutjar–. A més, es posa disposició d’hom qui ho vulgui el visionat d’un vídeo on diversos testimonis jutjats per al TOC expliquen la seva experiència.

Comentaris
To Top