Publicitat
Ciutat

Escoles en vaga: tercer i últim dia de protestes dels professors

Professors de Sabadell es van mobilitzar a la manifestació de Barcelona / ACN

Una carta signada per una trentena de direccions d’escoles públiques de Sabadell deixa clar que l’avançament de l’inici de curs només ha estat el detonant que ha fet esclatar el malestar acumulat en els darrers anys. A darrere, hi ha més decisions del departament d’Educació que  consideren que s’han pres sense dialogar i que menyspreen la comunitat de docents.  Per això justifiquen sumar-se a la vaga, que va començar dimarts i que aquesta setmana s’estén fins avui, dijous. També està convocada per al 29 i 30 de març.  

Les direccions sabadellenques denuncien falta de recursos per a desplegar el decret d’escola inclusiva, que permeti atendre la diversitat a les aules; la necessitat de recuperar les plantilles d’abans de les retallades; la falta de personal docent; “la manca de planificació” del departament d’Educació; i la preocupació pel manteniment del model lingüístic català “com a model d’èxit per a la igualtat d’oportunitats”.

A la carta, lamenten que “són situacions que dificulten una gestió de qualitat als centres i que poden afectar directament la tasca amb l’alumnat”. Segons el departament d’Educació, un 30% dels docents de l’escola pública van seguir el primer dia de vaga a Catalunya. A la concertada, van xifrar el seguiment en un 8,7%. Des d’USTEC, un dels principals sindicats de professors, però, afirmaven que, en general, el seguiment va ser del 70%.

En el primer dia de vaga, un centenar de professors de Sabadell va  recórrer la ciutat, des de la plaça d’Espanya fins a la seu de Serveis Territorials d’Educació a la Gran Via, abans de dirigir-se a la manifestació convocada a Barcelona, on van  assistir 22.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. El segon dia de vaga, en els centres públics el seguiment es va reduir al 15,1% i en els concertats va ser del 7,7%, segons Educació. 

La d’aquest dijous ha estat la darrera jornada de vaga d’aquesta setmana. Les dues pendents de les cinc totals estan previstes el 29 i 30 de març. Els professors que s’han manifestat aquest dijous han tornat a cantar proclames contra la política educativa del Departament d’Educació. Aquest dijous però molts missatges s’han dirigit a Aragonès, ja que han passat de demanar només la dimissió de Cambray a demanar al president que el cessi. ‘Exigim al Govern, Cambray cessament’, ‘No són cinc dies de vacances, sí són 10 anys de retallades’ i ‘No és el calendari, és treballar en precari’, són alguns dels càntics que s’han escoltat.

Anunci sobre els currículums 

Un dels motius que ha encès els ànims de la comunitat educativa han estat els canvis en el currículum de primària, ESO i batxillerat. “Se’ns va enviar a finals de gener durant el pitjor moment de gestió Covid als centres educatius i només amb una setmana per valorar-lo i poder fer aportacions. Novament, això és una falta absoluta de respecte envers els professionals de l’educació”, lamenten les direccions de les escoles en la carta.

Arran d’aquest malestar generalitzat, durant el segon dia de vaga, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va anunciar que els centres que ho vulguin podran continuar aplicant els currículums actuals el curs vinent. També va avançar que s’han recollit part de les aportacions fetes a l’esborrany del currículum i que la setmana vinent s’explicarà a les direccions com queden.

Publicitat
Comentaris
To Top