Diners

Els polígons de Sabadell, el 50% de la facturació empresarial

2.537 milions d’euros. És el volum de negoci que generen les 830 empreses ubicades en algun dels set polígons d’activitat econòmica de Sabadell o PAE (Can Feu-Hostafrancs, Can Roqueta, Gràcia Nord, Gràcia Sud, Parc Empresarial, Ripoll i Sud-oest), segons les darreres dades d’un informe elaborat per l’Ajuntament a partir d’informació del Registre Mercantil de l’any 2019.

Aquestes companyies apleguen el 50% de la facturació i el 42% de l’ocupació (12.351 treballadors) de les societats mercantils amb seu al municipi. Hi ha dos sectors que destaquen especialment: els serveis, principalment, i la indústria. No obstant això, més d’un 20% de les naus dels polígons de Sabadell estan buides. Les entitats empresarials de la ciutat coincideixen que calen més inversions per atraure-hi noves empreses.

Sud-oest

El polígon d’activitat econòmica (PAE) Sud–oest és el segon de la ciutat en volum de facturació (523 milions d’euros, el 10,3% del total a Sabadell) i en termes d’ocupació (2.227 empleats, el 7,6% del total). El 33,7% de la facturació es concentra en el sector de la venda i reparació, i un 21,7% en el sector del comerç a l’engròs. Les empreses Osona Vallès Carns SA, Motor Munich SA, i Superwagen SA, concentren més de la meitat del volum de negoci. Les entitats econòmiques consideren que és el PAE amb més capacitat d’atraure noves empreses per la seva localització estratègica.

Gràcia Nord

El PAE Gràcia Nord concentra el 5,2% de la facturació que generen les empreses de Sabadell i el 5% de l’ocupació. A més, hi trobem el percentatge més baix d’empreses grans de la ciutat: només el 9% de les 188 companyies del polígon són societats anònimes. D’altra banda, el 6,4% de les societats de Gràcia Nord facturen més de 5 milions d’euros, es tracta del valor més baix dels PAE de Sabadell. Al PAE es va desenvolupar la Zona Hermètica, una zona d’oci nocturn. Abans del tancament de tots els seus locals el 2018, a Gràcia Nord hi destacaven les activitats econòmiques d’indústria i comerç.

Can Roqueta

Per la seva banda, el PAE Can Roqueta concentra el 7,7% de la facturació que generen les empreses de Sabadell i el 5,3% de l’ocupació. Es tracta d’una zona que ha crescut en els últims anys, ja que és un del PAE amb un percentatge més alt d’empreses noves (+50,8%). A les entitats econòmiques de Sabadell els preocupa, però, la “manca de seguretat” que diuen que hi ha a Can Roqueta. “Les curses il·legals i les concentracions clandestines de vehicles hi són habituals”, lamenten. Si es controla la situació, consideren que és un dels PAE amb més potencial de Sabadell.

Parc Industrial Riu Ripoll

El Parc Industrial Riu Ripoll concentra el 2,6% de la facturació que generen les empreses de Sabadell i el 2,7% de l’ocupació. Això sí, es caracteritza per ser el segon PAE amb més percentatge d’empreses grans, gairebé el 25% del total. Els sectors amb més pes en termes de facturació són el cautxú i plàstic i el comerç a l’engròs de productes d’ús domèstic. L’empresa Tecnoclinic SA concentra el 12,7% del total de la facturació. Des del Centre Metal·lúrgic creuen que el PAE del Ripoll no ha de ser industrial. “Només així es pot respectar l’entorn”, exposen.

Can Feu-Hostafrancs

El PAE Can Feu-Hostafrancs concentra el 16,8% de la facturació que generen les empreses de Sabadell i el 13,7% de l’ocupació, els percentatges més elevats de tots els polígons industrials de la ciutat. A més, és el que allotja un volum més alt de negoci en el sector de venda i reparació de vehicles motor. De fet, un 67,9% dels 853 milions d’euros de facturació que generen les empreses de Can Feu prové d’aquest sector, on concessionaris com Motores Automoviles y Vehiculos Industriales SA i Stern Motor SL són els que més facturen (amb 133 i 110 milions, respectivament).

Gràcia Sud

El PAE Gràcia Sud és el quart de la ciutat en volum de facturació (336 milions d’euros, el 6,6% del total) i el segon en termes d’ocupació (1.888 treballadors, el 6,4% del total). Els sectors d’activitat que concentren més facturació són la venda i reparació de vehicles de motor (105 milions d’euros) i el comerç a l’engròs de TIC i maquinària (38 milions d’euros). El concessionari de la marca francesa Renault, Auser Concept 3000, és la que més vendes té (83 milions d’euros). Això sí, és el PAE de Sabadell que té més locals naus buides (prop del 23%).

Sabadell Parc Empresarial

El PAE Parc Empresarial és el polígon més jove de Sabadell. Va ser creat l’any 2012, tot i que ja és la seu social d’onze empreses. El seu volum de negoci, però, és el més baix dels polígons de la ciutat (0,6%). Així mateix, el 92% de la facturació prové del sector serveis i una sola empresa d’aquest sector en concentra el 53%. Dit això, des del Centre Metal·lúrgic asseguren que aquest PAE no es tracta d’un polígon industrial. “Pràcticament no hi ha indústria. Cada cop hi ha més empreses del sector del comerç”, afirma el director general de l’entitat, Gabriel Torras.

Fotos: Víctor Castillo

Els PAE són prou atractius?

Tot i que els polígons industrials concentren el 50% de la facturació de les empreses de la ciutat, hi ha consens entre les entitats econòmiques sobre que els PAE tenen un potencial que ara per ara no s’ha sabut explotar. Segons la secretària general del Gremi de Fabricants, Núria Aymerich, considera que hi calen més inversions per a fer-los “més moderns i actualitzats”. “És important que tots ells  disposin de fibra òptica, bones connexions i d’una bona seguretat. Amb aquests tres elements segur que es captaran més empreses als polígons”, apunta Aymerich.

En la mateixa línia, el director general del Centre Metal·lúrgic, Gabriel Torras, assegura que Sabadell  s’ha estancat pel que fa a l’arribada de companyies a la ciutat. “De fet, hi ha molt poques inversions de l’Ajuntament. Si hi ha prop d’un 25% de naus buides, vol dir que els polígons no són prou atractius. Si aconseguim que ho siguin, podríem tenir 400 empreses més a Sabadell”, assenyala.

Sabadell compta amb
set polígons industrials que concentren més de 200 empreses / LLUÍS FRANCO

Estudi per cada polígon

En aquest sentit, Torras proposa que s’elabori un estudi particular per cada un dels set polígons per tal de tenir clar “el rumb” que han de seguir. “No es pot aplicar, per exemple, la mateixa estratègia al PAE de Can Roqueta i al PAE de Gràcia Nord. Cal tenir-ne una de definida per cada polígon. Això sí, s’ha de partir de la base que la indústria de maquinària difícilment tornarà a Sabadell. S’ha d’apostar per aquella indústria neta i tecnològica”, afegeix. En això també hi està d’acord l’arquitecte urbanista, Manel Larrosa, qui considera que l’economia circular ha de ser imprescindible als polígons.

“En realitat, els PAE són àrees urbanes, és a dir, han de tenir les mateixes inversions que les àrees residencials de Sabadell. Sembla que com que els polígons no voten, doncs no se’ls fas cas”, assevera. De fet, Larrosa opina que els polígons han de passar per una rehabilitació urbanística per tal que “tornin a ser competitius i atractius”. “Les empreses no han de tenir la sensació que van a un suburbi. Al contrari, han de tenir la sensació que el lloc on treballin és acollidor i té moltes possibilitats”, indica.

D’altra banda, Núria Aymerich assegura que el PAE Sud-oest podria ser  un espai semblant al 22@ de Barcelona, que concentra un elevat nombre d’empreses. “El PAE Sud-oest té potencial per ser el polígon més important de Sabadell, però cal apostar-hi decididament”, finalitza.

Comentaris
To Top