Oci i cultura

El Ciervo, el club social dels obrers de Gràcia amb nom d’anís

La mostra es troba al Museu d’Història / lluís franco

Sota la figuera del pati d’una casa anglesa hauria de començar, ara fa 100 anys, la història de la Societat Coral Recreativa El Ciervo. Allà s’ajuntaven els que serien socis fundadors de l’entitat, mentre jugaven a cartes i al dominó.

Així s’explica a El Ciervo: cent anys d’història, que s’exposa al Museu d’Història fins al 24 d’abril.

El mateix grup d’obrers del barri de Gràcia que, el 4 de juliol de 1921, decideixin fundar l’entitat mentre freqüenten el Cafè El Paralelo. I trien el nom d’Anís del Ciervo, ja que el fabricant sabadellenc d’aquest espirituós col·laborava econòmicament amb les obres. Finalment, va perdre el nom de l’Anís, però es va quedar amb el cognom d’El Ciervo.   

Grup d’escacs / LLUÍS FRANCO

Al novembre d’aquell mateix any, es va iniciar la construcció, modernista al carrer Viladomat cantonada amb Roger de Flor. L’arquitecte responsable del projecte va ser l’insigne Josep Renom i Costa.

Posteriorment, el 8 d’abril de 1922, en una reunió de 36 socis es va constituir la Sociedad Coral Recreativa El Ciervo com una entitat apolítica i arreligiosa. Josep Jané resultaria escollit el primer president.

Des de llavors, la societat ha tingut múltiples seccions. En destaca la musical. I és que El Ciervo s’havia fundat amb l’objectiu de fomentar la cultura obrera mitjançant el cant coral. L’any 1925, de fet, es crea el cor de Clavé. Posteriorment, es va crear un grup d’havaneres (precursor del grup Tela marinera) i encara avui funciona un cor de veus femenines. 

El teatre és l’altra gran branca inicial. Les representacions arrenquen des de la mateixa inauguració. No és fins a l’any 1937, però, que es constitueix oficialment la secció teatral. Especialment conegudes es van fer les varietés que es celebraven els diumenges a la tarda, fins a l’any 1966. Encara avui funcionen els grups teatrals.   

Beguda que li dóna nom / LLUÍS FRANCO

El joc d’el Quinto també és un dels seus pilars, que celebren des de 1967. També s’hi jugava molt als escacs, participant en campionats aquí i allà. 

Altres de les dues seccions potents són la de tennis taula i la de billar. La primera taula de ping pong està documentada ja l’any 1962. I tot i que la secció de billar és contemporània, la presència de billars està documentada des de 1929. 

Comentaris
To Top