Oci i cultura

Les colles sardanistes ballen per la Salut i les noces de platí

La colla sardanista mirant al cel
Ballada de sardanes el 2021, al pati de l’escola Nostra Llar / ds

1947. La Sabadell grisa de la postguerra viu escletxes de cultura popular, com el naixement de les entitats Sabadell Sardanista i Mirant el Cel. Molt ha plogut des de llavors. I enguany fan festa: el seu 75è aniversari d’ençà començaren a fer mans amunt.

A tal efecte, arrenca aquest cap de setmana uns dies de celebració, que alegrement coincideixen amb la festivitat de La Salut. 

Aquest diumenge, de fet, té lloc el XIX Concurs de Colles Sardanistes de l’Aplec de la Salut. Tindrà lloc a les 18 h  a la plaça de Sant Roc. Hi participen fins a 15 colles. 

Així, sembla que van deixant enrere la pandèmia. I és que fa dos anys no es va poder celebrar el concurs de colles, mentre que l’any passat es va haver de realitzar fer al pati de l’escola Nostra Llar (tot complint  unes estrictes mesures de seguretat sanitària i amb una assistència de públic molt limitada per l’aforament màxim autoritzat). Enguany, tanmateix, tornen al cor de la ciutat.

Sabadell tornarà a ser pionera en el món de la sardana de competició, ja que el nostre concurs serà el primer en aplicar el nou format en la forma de puntuar, a partir d’aquest any serà una lliga on en cada concurs es competirà colla contra colla. Esperem que l’experiència sigui del tot positiva.

Campionat de Catalunya

Enguany, a més a més, organitzen el concurs del Campionat de Catalunya de Colles Grans i Territorial de Barcelona, i colles lliures.

L’endemà, dilluns, es celebrarà la tradicional ballada de sardanes al Santuari de la Mare de Déu de la Salut, a les 18 h de la tarda. Hi actua la cobla Jovenívola de Sabadell.

Finalment, el proper dissabte 14 de maig, tindrà lloc el 75è aniversari de Sabadell Sardanista, així com el 13è aniversari del monument a la Sardana. Els actes se celebren a la plaça de les Dones del Tèxtil, a partir de les 17 h, amb la música -igualment- de la Cobla Jovenívola de Sabadell. 

A banda de la ballada, també hi haurà una ofrena floral al Monument, un pastís d’aniversari i exhibició de la Colla Arraona. 

Sense interrupcions

Tant la colla Mirant al Cel com Sabadell Sardanista es van fundar a l’any 1947 i des de llavors han actuat sense interrupcions en el món sardanista.

La sardana de competició permet profunditzar més en els secrets de la dansa i de la música; així com enfortir els llaços interns d’amistat entre els seus membres. 

“Competir és una feina que requereix treball i molta constància, valors molt útils per la vida”, expliquen des de Sabadell Sardanista. “Aquest món és un caldo de cultiu per futurs compositors, estudiosos de la sardana o gestors d’entitats sardanistes”, afegeixen.

Comentaris
To Top