Ciutat

Els mercats busquen relleu: el 42% de les parades estan buides

Parades del Mercat de Campoamor, que l’Ajuntament té previst revifar amb un nou projecte municipal / victòria rovira

El sempre complex debat comercial mostra amb els mercats municipals una clara fotografia: el progressiu declivi d’un model que va tenir el seu moment esplendorós fins als anys 80 del segle passat. Llavors van arribar els supermercats, que en els darrers anys han viscut un segon allau d’obertures a la ciutat. Allò que es coneixia com a mercat d’abastiment va començar a rivalitzar durament i la fotografia actual és desigual i preocupant. 

Si sumem tota l’oferta de parades als cinc equipaments municipals, es constata que el 42% està actualment buit. Geogràficament, aguanta bé el Mercat Central (només el 26% de les parades) i la Creu Alta necessita un revulsiu (amb 19 de 43 parades buides, un 44%). 

En canvi, els mercats de barris perifèrics van a la baixa. Ens referim al petit mercat de Torre-romeu (75% buides), el de Campoamor (20 de 21 sense activitat, o sigui el 95%) i el dels Merinals (7 d’11, amb un 63%).

Tot i això, allò funciona millor als mercats perifèrics són els locals (bars, botigues, serveis, etc.). Als Merinals n’hi ha 15 d’ocupats (el 75%), a Campoamor són (el 50%) i a 2 a Torre-Romeu (el 66%). I a la Creu Alta i el Mercat Central, no n’hi ha de buits. 

Rebaixa fiscal

La regidora Desenvolupament Econòmic, Montse Gonzàlez, assumeix que de mica en mica moltes parades han anat tancant, però destaca algunes línies de treball que mantenen obertes per revifar els mercats: “Per exemple, oferim una rebaixa del 50% en la quota a pagar durant el primer any”. També ofereixen ajuda a l’hora d’elaborar els plans de viabilitat. 

A més a més, tracten d’anunciar mitjançant xarxes socials i altres espais publicitaris l’existència de parades lliures, a fi d’atraure nous paradistes.

També explica que la Diputació de Barcelona té en marxa el programa Re-Empresa, que fomenta la transmissió generacional del negoci (posant en contacte joves emprenedors amb parelles que estiguin a punt de jubilar-se i no tinguin fills que continuen el negoci familiar). 

Finalment, Gonzàlez també destaca que cal apostar per la digitalització del comerç: “Ha vingut per quedar-se”.

Comentaris
To Top