Ciutat

Una caixa per promoure l’estalvi de la ciutadania

[Josep Alavedra, historiador]

El 6 de gener del 1859 naixia la Caja de Ahorros de Sabadell (Caixa d’Estalvis de Sabadell – Caixa Sabadell), una iniciativa de Pere Turull Sallent (1796-1869), industrial i polític sabadellenc que comptà amb el suport d’altres fabricants llaners. Primerament instal·lada en unes dependències de la Casa de la Vila –entre el carrer de la Rosa i de Gràcia–, passà després a l’edifici veí, el qual havia acollit el magatzem de Palla del Comú, per instal·lar-se el 1886 al carrer de Sant Antoni 13, on avui trobem el Museu d’Història de Sabadell. L’entitat d’estalvi va iniciar la seva activitat amb una clara vocació social: promoure l’estalvi popular –a l’època molt baix– i una obra social a través d’equipaments per a la ciutat, com va ser la construcció de l’antiga Escola Industrial d’Arts i Oficis, inaugurada l’any 1911 –actual edifici de l’Espai Cultura Fundació 1859 i abans seu de l’Obra Social de Caixa Sabadell–.

El rei Alfons XIII, sortint de la Caixa d’Estalvis de Sabadell, a l’actual carrer de Gràcia, dins
d’un automòbil. Sabadell, 21 de maig del 1924 / FRANCESC CASAÑAS RIERA (ARXIU HISTÒRIC DE SABADELL)

El ràpid creixement de l’entitat d’estalvi va propiciar la construcció d’un nou edifici al carrer de Gràcia, que esdevindria la seu central. Efectivament, es van adquirir uns terrenys d’aquest carrer i abans de tenir cap projecte triat, el 18 d’abril del 1904 Alfons XIII (1886-1941) posà simbòlicament la primera pedra. El projecte fou encarregat a Jeroni Martorell i Terrats (1876-1951) i l’any 1906 s’iniciaren les obres, que s’interromperen per concloure l’edifici de l’Escola Industrial d’Arts i Oficis, el qual bastia el mateix arquitecte.

Finalment, s’acabava el 1915, el 1916 s’obria al públic, i s’inaugurava oficialment el 24 de juny de 1917. Un edifici modernista: El Palau de l’Estalvi. A la planta baixa es trobava el vestíbul-sala d’operacions i oficines, i una biblioteca amb entrada independent, la qual fou inaugurada l’any 1928. Al final del vestíbul, un bust de Pere Turull suportat per una columna, dona accés a la primera planta amb la sala d’actes o Saló Modernista i la Sala del Consell. Al saló principal, a més de mostres de les arts aplicades, podem apreciar vitralls amb representacions a la Indústria, el Comerç, l’Estat i el Clergat. La façana és de pedra, destacant els vitralls i els esgrafiats de motius florals i simbòlics.

Al llarg del segle XX s’hi van fer diverses reformes. Gabriel Bracons (1913-1992), entre 1965 i 1968, modificà el vestíbul original i actuà a la façana interior, substituint els elements ornamentals per uns altres més geomètrics i funcionals; i també dissenyant els jardins, l’amfiteatre i el pati. Tanmateix, l’any 1965 la biblioteca fou traslladada a la planta baixa de l’edifici de l’Escola Industrial convertida en l’Obra Social de l’entitat, com esmentàvem més amunt. Com és conegut, l’any 2010 Caixa Sabadell es va integrar a Unnim i el 2013 aquesta entitat va ser adquirida pel BBVA. Actualment, la Fundació 1859 Caixa Sabadell és propietària i gestora de l’edifici.

Toc d’atenció de l’antiga Caixa Sabadell

Comentaris
To Top