Ciutat

La manifestació de l’Orgull reivindica els drets trans i LGBTI

orgull 2022

Amb càntics a favor del col·lectiu trans i LGBTI, uns 250 manifestants han reivindicat acabar amb la discriminació que pateixen

Els manifestats, arribant a la plaça de Lisboa / Victòria Rovira

Era un matí calorós. A l’avinguda de Matadepera, desenes de vianants pujaven i baixaven els carrers. Alguns per refugiar-se del sol a casa i altres per fer-ho a la terrassa d’algun bar. Tot i això, al voltant de les 11.30 h a la plaça del Pi s’ha començat a reunir gent. I és que la concentració de l’Orgull LGBTI d’enguany començava a aquest punt. “La idea és fer una festa amb música i implicar la ciutat amb la nostra presència, aquest any comencem aquí, però la idea és anar rotant pels barris”, ha explicat l’activista social i impulsora de l’Associació Ca l’Enredus, Clara Palau.

Recorregut

La concentració ha començat cap a les 12 h. Unes 250 persones, segons la Policia Municipal, han enfilat l’avinguda de Matadepera fins a la plaça Lisboa. Durant el trajecte, s’han pogut observar diverses banderes de la comunitat LGBTI, demostrant la diversitat de l’acte. Els càntics principals han estat a favors dels drets del col·lectiu trans i reclamant vides més segures per a totes les membres de la comunitat LGBTI.

Manifest

Un cop arribats a la plaça de Lisboa s’han llegit les reivindicacions dels convocants, la vocalia de gènere de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, Actua Vallès, Ca l’Enredus i Transfamílies SBD. Al text s’ha reclamat polítiques segures, en matèria d’educació, sanitat, laboral i habitatge per trans i la resta del col·lectiu LGBTI. També s’ha posat èmfasi en la regularització de totes les persones migrades i combatre totes les discriminacions. El concepte més repetit ha estat el de: “Els drets trans són drets humans”. A més a més, s’ha volgut fer menció especial a Patricio Peñalver, molt proper a l’Agrupació de Veïns de Ca n’Oriac i una de les cares sabadellenques del Front d’Alliberament Gai de Catalunya durant la dictadura.

Orígens

La reivindicació de l’orgull a la ciutat neix el 2020. “Vaig veure que a Barcelona no es feia res i aquí calia sortir, les restriccions del moment no ens podien deixar a casa, ens havíem de fer veure”, ha declarat Clara. Així doncs, el 2020 i 2021 es van produir convocatòries, amb la reivindicació principal d’una llei estatal per l’autodeterminació de gènere. De cara a les pròximes es vol modificar el format: “En comptes de fer migdia, sortir a la tarda i poder fer una festa en acabar. La idea és implicar diferents col·lectius de la ciutat per construir un món millor”, ha afegit Clara.

A la manifestació hi han assistit diferents personalitats polítiques de la ciutat com l’alcaldessa, Marta Farrés; Gabriel Fernández, d’Esquerra, i el grup municipal de la Crida encapçalat per Nani Valero. Amb l’acte ha quedat ben present que les entitats LGBTI de la ciutat estan ben vives i que la lluita continua, com elles afirmen “existim i no marxem”.

“Fins al meu trànsit quan vivia a la clandestinitat anava a Barcelona i aquí a Sabadell no es feia res. Des que vaig fer el trànsit vaig decidir impulsar Ca l’Enredus, vinculat a Actua Vallès, i ara gestionem el SAI el servei d’atenció integral a les persones del col·lectiu. Per mi és una enorme satisfacció veure que a mesura que ens movem aconseguim coses, és com el vol de la papallona. Sembla que no passa res, però sí que passa i té molta transcendència”, Clara Palau

orgull 22

Clara Palau (de lila) llegint el manifest / Victòria Rovira

“Jo soc de Castellar. Vaig sortir de l’armari fa ben poc així que és la primera manifestació d’aquest tipus a la que vinc, m’estreno avui. Gràcies a les xarxes socials fem pinya, perquè personalment no coneixia ningú, però en arribar he vist cares conegudes. Volem demostrar que som aquí, no desapareixerem perquè som persones i tenim vides”, Laura Anais

orgull 22                                           / Victòria Rovira

“És important que com a ciutat fem manifestacions així. Cal donar suport  i animar a tothom a participar en l’orgull. Nosaltres des de l’Associació de Veïns de Can Déu també hi hem volgut ser presents perquè vegin que estem al seu costat”, Juan García

orgull 22

/ Victòria Rovira

“Penso que és molt important, sobretot que es faci a barris perifèrics més enllà del centre o els barris que es consideren importants. Em sento orgullós que a la ciutat es facin actes així i hi hagi bastant participació, sobretot un migdia de diumenge tan calorós”, Edgar Urban

orgull 22

/Victòria Rovira

Comentaris
To Top