Diners

Àlex Brossa (Packaging Cluster): “L’embalatge serà una de les principals indústries en els pròxims anys”

Àlex Brossa Packaging Cluster

El director de l’entitat sense ànim de lucre reivindica la importància del sector del ‘packaging’ a Catalunya

El director de Packaging Cluster, Àlex Brossa, a les oficines de l'entitat a Sabadell / LLUÍS FRANCO

El Packaging Cluster, dedicat a la dinamització del sector de l’embalatge, és l’únic clúster català, dels 29 existents, amb seu a Sabadell. Està format per unes 130 empreses, que disposen d’una facturació acumulada de més de 1.300 milions d’euros. L’objectiu de l’entitat és millorar la competitivitat de l’àmbit del packaging a través de la intel·ligència de mercat, el networking i els projectes.

Així mateix, el director del Packaging Cluster, Àlex Brossa, reivindica la importància del sector de l’embalatge i ho exemplifica amb un informe de la UE que conclou que el packaging serà una de les principals indústries a Europa en els pròxims anys.

El Packaging Clúster de Catalunya s’instal·la a Sabadell

Quines activitats i projectes fomenteu per millorar la competitivitat de les vostres empreses sòcies? 

D’entrada, pel que fa a les activitats, n’organitzem de molts tipus, però el més important és que totes elles aporten dos aspectes fonamentals a les empreses: intel·ligència de mercat i networking. Quant als projectes, aquest 2022 n’hem gestionat cinc per valor d’1,2 milions d’euros. La majoria tenen a veure amb la digitalització i la sostenibilitat.

També teniu un pla formatiu.

Tenim cursos més generalistes i altres més específics. Intentem que tractin temes que siguin d’actualitat i d’interès per a les empreses sòcies.

Quina és la seva trajectòria de l’entitat?

El Packaging Cluster va ser impulsat ara fa deu anys pels municipis de la Conca del Ripoll i Riera de Caldes, entre els quals hi havia Sabadell. El sector de l’envàs i embalatge era i continua sent molt rellevant en aquesta zona. Les més de 130 empreses que formen part de l’entitat avalen la feina que fem des del clúster.

Sou l’únic clúster, dels 29 existents, amb seu a Sabadell. Com s’explica?

Un clúster ha d’estar prop les empreses i a Sabadell, i a la seva demarcació, hi ha un bon teixit industrial en el sector del packaging. Creiem que el valor de proximitat és important. A més, al Centre d’Empreses de Can Roqueta tenim facilitats de treball i el lloc ens permet organitzar esdeveniments de tota mena. Sabadell és ideal per tenir-hi la seu.

Àlex Brossa és ‘Cluster Manager’ des de fa vuit anys / LLUÍS FRANCO

En quin moment es troba el sector de l’embalatge ara mateix? 

Disposa de bona salut. El sector representa el 4% del PIB català, és a dir, és  una de les indústries més potents. De fet, el packaging va ser el sector que més va créixer el 2021.

De quina manera ha afectat la inflació al sector?

Ha tingut una afectació considerable. L’increment del preu de les matèries primeres ha obligat les empreses a traslladar aquest increment al seu producte o servei. Hi ha preocupació, ja que si la inflació no es redueix, caurà el consum.

Quin futur li espera al packaging? 

Tot i les dificultats per la inflació, hi ha optimisme pel que fa al futur del sector. De fet, la UE assegura en un informe que el packaging serà una de les principals indústries els pròxims anys. Això sí, el sector haurà de fer un pas endavant en digitalització i, sobretot, en sostenibilitat.

Bolsaplast incrementa les vendes prop d’un 20%

Comentaris
To Top