Vallès

Afloren noves restes de l’antic cementiri medieval del monestir de Sant Cugat

La darrera campanya també deixa al descobert vestigis que van des del segle I al XIX

Les últimes obres de construcció d’habitatges a la cèntrica plaça Octavià de Sant Cugat del Vallès han fet aflorar noves restes a l’antic cementiri medieval del monestir. Les actuacions a la finca on hi havia Cal Boter Negre han permès documentar cinc sepultures, una de les quals estava coberta per tres lloses. L’Ajuntament destaca que la troballa referma la dimensió de la necròpolis, de la qual havien aparegut algunes restes puntuals. La principal hipòtesi és que els esquelets pertanyen a fidels atrets per la influència religiosa del monestir, els quals deixaven la seva herència a la comunitat religiosa. D’altra banda, les excavacions també han tret a la llum restes romanes del segle I i altres més modernes, del segle XIX.

Els vestigis més remots són un petit forn i un paviment impermeable tipus ‘ opus signinum’. Els investigadors, l’empresa Àger SL, destaquen que les restes constaten que a la finca hi hauria hagut un espai de treball relacionat amb l’establiment que va ocupar l’espai segles abans de la construcció del monestir.

Pel que fa a les troballes del segle XIX, es tracta d’elements de fonamentació i clavegueram de Cal Boter Negre, així com un cup de vi enrajolat i amb volta datat de 1883, en sintonia amb l’economia vitivinícola d’aquell moment.

Els materials desenterrats, ara en procés d’estudi i classificació, seran dipositats al fons de Museus de Sant Cugat per vetllar-ne la conservació, l’accés a investigadors i la difusió.

Comentaris
To Top