Publicitat
Ciutat

Missió impossible: escapar de l’olfacte dels gossos de la Policia Municipal

Unitat Canina de la Policia Municipal

El nas de la Unitat Canina va aconseguir més de 700 confiscacions de droga només l’any 2021

Unitat Canina de la Policia Municipal / D.S.

Quan no et delata un gest, o una mirada, ho pot fer una olor. La Unitat Canina K9 de la Policia Municipal és el principal enemic contra el tràfic i el consum de drogues a Sabadell. Cinc gossos s’encarreguen d’arribar allà on no arriben els agents a través de l’olfacte. S’endinsen entre la carrosseria d’un cotxe sospitós, s’escolen en els amagatalls d’un narcopis i, si cal, rebusquen entre papereres, matolls i arbres. Només l’any passat, van realitzar més de 700 confiscacions de droga –la majoria, marihuana i haixix– i van detectar una cinquantena d’armes prohibides.

“No tenen prejudicis. No són racistes, ni classistes, ni tenen cap mania. Si t’ensumen és perquè alguna cosa portes a sobre, no t’enganyaran”, explica Paco Cancela, responsable de la Unitat Canina a la Policia Municipal. Aquesta setmana, la Policia Municipal ha perdut el seu efectiu més veterà, el Waka. Va ser el primer gos policia de Sabadell i ha deixat un llegat d’intervencions d’èxit.

Unitat Canina de la Policia Municipal / D.S.

El gos va fer grans troballes dins de vehicles sospitosos. Tant podia ensumar 14 quilos d’haixix amagats perfectament entre els cinturons d’un cotxe com descobrir més d’un quilo de cocaïna en una caleta segellada sota dues catifes. I això no és el més impactant que havia localitzat en un vehicle: un cop va ensumar 480.000 euros embolicats en una resina sintètica i va trobar un conjunt d’armes encaixonades en un airbag inutilitzat.

Víctimes que no estan soles

El Waka tenia un olfacte com cap altre gos policia, i un cop retirat de la vida activa va acompanyar emocional a víctimes de fets traumàtics. “Va ser el primer a fer companyia als nens que havien patit un accident de trànsit en el mateix lloc dels fets, i també a donar suport a les víctimes de violència de gènere a l’hora de declarar”, explica Cancela, que destaca la seva delicadesa: “S’asseia al seu costat i allà es quedava. No els treia el trauma, però empatitzava i mitigava el seu dolor”.

Unitat Canina de la Policia Municipal / D.S.

L’acompanyament és una de les funcions més desconegudes de la Unitat Canina de la Policia Municipal, però és fonamental per garantir una atenció integral, segons explica el César, agent de la Patrulla Canina. “Se sobreentén que el nostre deure és trobar l’autor del delicte, però això fa que la víctima quedi en un segon terme. Donar-los aquest suport és una manera de revertir-ho”, destaca. La Policia Municipal vol estendre aquest servei i portar gossos acompanyants als judicis, una iniciativa que ha estat reconeguda pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

La Unitat Canina funciona a reacció, davant del delinqüent i de les víctimes, però també fa una tasca preventiva, amb funcions de vigilància i proximitat arreu. No és estrany, doncs, veure’ls passejant en els llocs més concorreguts de la ciutat. Així mateix, fan visites als instituts on es fan xerrades de conscienciació sobre drogues als alumnes de quart d’ESO.

Una connexió especial

Tots els gossos policia tenen un mateix origen: van ser rescatats de l’abandonament, el maltractaments o bé estaven perduts. Els agents que els coneixen bé, i hi conviuen les 24 hores –a casa i a la feina–, creen un gran vincle amb els seus companys canins. “Es crea una proximitat molt especial entre l’agent i el gos, és difícil d’explicar aquesta complicitat”, assenyala el Paco, encara colpit per la pèrdua del Waka, company de feina, amic i part de la seva família.

Unitat Canina de la Policia Municipal / D.S.

Mor WAKA, l’avi de la família de la Unitat Canina de la Policia de Sabadell

Publicitat
Comentaris
To Top