Oci i cultura

Nova temporada d’Òpera a Catalunya: des de Sabadell fins a 13 ciutats

ÓSCAR ESPINOSA

Don Giovanni, Madama Butterfly, i Il trovatoreque, tres grans títols que sumaran 40 funcions de la mà de la Fundació Òpera Catalunya

Obra operística en una foto d'arxiu / D.S.

Quan la soprano Mirna Lacambra proposava que Sabadell tingués òpera, ningú s’esperava que aquell somni es fes realitat i arribés a celebrar 40 anys, com fa el 2022 l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS). Ni que la nostra ciutat fos la llavor, el cor i l’eix principal de l’actual Fundació Òpera Catalunya (FOC), que aquest divendres ha presentat la seva 35a temporada. Està formada per tres produccions pròpies: Don Giovanni, Madama Butterfly, i Il trovatoreque. Tres grans títols que sumaran 40 funcions a 13 ciutats.

Des de Sabadell, cap a Catalunya. Les tres obres operístiques s’estrenaran al Teatre la Faràndula i després arribaran a ciutats com Manresa, Reus, Barcelona, Figueres, Lleida, Girona, Granollers, Tarragona, Viladecans, Sant Cugat i Cornellà de Llobregat. A més, Don Giovanni passarà per Santander a finals d’octubre.

Sabadell, capital operística

“Sabadell té un paper singular com a centre de servei operístic que fa circuit per altres ciutats. És un cas d’èxit, un model únic que ha reportat molts fruits al país”, ha expressat el director general de la FOC, Oscar Lanuza, durant la presentació de la 35a temporada, al Palau Marc, seu del departament de Cultura de la Generalitat. “Som els únics que sortim a fora de la ciutat”, ha afegit. Això permet descentralitzar l’òpera de Barcelona.

El director general de la FOC, Oscar Lanuz, a la presentació / ACN

Jordi Torrents, vicepresident de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, també ha reivindicat la importància de la ciutat en el mapa operístic. “Som coneguts a Europa. Sabadell produeix i exporta òpera a altres ciutats, un model itinerant únic, que no existeix enlloc més”.

Jordi Torrents, vicepresident de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell / ACN

A la presentació, el regidor de cultura, Carles de la Rosa, ha ressaltat l’orgull sabadellenc en el camp de l’òpera, “una insígnia”: “Sabadell ja no és la Manchester Catalana a nivell tèxtil, però sí a nivell cultural en moltes coses”.

A la ciutat, aquesta temporada les entrades per als menors de 30 anys es mantindran a 10 euros, per tal de promocionar l’òpera entre els joves.

Hi ha assistit també el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Ferran Vives Gràcia, que ha presentat el projecte Llegir l’Òpera, que portarà a biblioteques d’una trentena de poblacions activitats divulgatives sobre l’òpera. Per exemple, a Sabadell, el col·laborador del Diari de Sabadell Albert Ferrer Flamarich oferirà divendres una conferència a la Vapor Badia, a les 19h.

“Amb la Faràndula no n’hi ha prou”

Abans que arribés la crisi de 2008, a l’Eix Macià s’hi projectava un projecte anomenat la Ciutat de la Música, que contemplava la construcció d’un conservatori i d’una òpera. “Vam estar a mil·límetres, a punt d’executar-lo”, ha recordat el regidor Carles de la Rosa. Però finalment no es va tirar endavant.

Aquest projecte s’ha reivindicat durant la presentació. “Ens estimem amb bogeria la Faràndula, forma part de la nostra identitat, però ens convindria un equipament amb més recursos”, ha apuntat Torrents. “Necessitem un teatre amb més capacitat i que no ens limiti a l’hora de fer grans produccions”, ha afegit Lanuza. No obstant això, de la Rosa ha deixat clar que amb les circumstàncies actuals no és possible tirar endavant el projecte.

El regidor Carles de la Rosa ha admès que és complicat fer realitat la Ciutat de la Música

El regidor Carles de la Rosa ha admès que és complicat fer realitat la Ciutat de la Música

Reconeixements a Mirna Lacambra

Durant la presentació, els tres càrrecs han coincidit a l’hora de destacar el paper indispensable i emprenedor de Mirna Lacambra a l’hora d’impulsar aquest art escènic a Sabadell i a Catalunya, actualment presidenta de l’AAOS i directora artística d’Òpera a Catalunya. A més, va fundar l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Curs de l’Escola d’Òpera de Sabadell.

Comentaris
To Top