ÈLIA SORIANO-COSTA

Impostos municipals i valors republicans

[Per Èlia Soriano- Costa Portaveu Adjunta d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell]

Revisant els articles que he escrit sobre ordenances, pressupostos i política econòmica aquests quatre anys, i tot buscant no avorrir el lector, he trobat tres conceptes que apareixen a tots els textos i que estan profundament arrelats als valors republicans: responsabilitat, transparència i participació.

Les decisions polítiques es prenen segons uns valors i uns principis d’actuació; tots, absolutament legítims, i, quan les prenem, ho fem esperant observar una sèrie de conseqüències que ens han d’acostar al model de societat que entenem com a desitjable d’acord amb els nostres valors i la nostra concepció del món.

De vegades, la conseqüència s’apropa a allò esperat; d’altres, una decisió no presa segons les dades, una variació substancial de les condicions o una aplicació no acurada provoquen desviacions en el resultat de la decisió política. Sigui com sigui, el que no és res- ponsable és voler explicar la base d’aquesta decisió política segons ens convingui.

Amb les ordenances fiscals (els impostos de l’Ajuntament) per a l’any 2023, ens hem tornat a trobar aquesta publicitat enganyosa segons convingui. Si el PSC i Junts tenen un pacte de govern estable a la ciutat de Sabadell – com, de fet, el tenen a molts altres indrets del país, per transparència, cal que les condicions d’aquest acord siguin públiques i que s’hi deter- minin els valors i principis d’actuació que les guien.

I torno al que deia abans: el que és responsable és explicar a la ciutadania segons quins valors s’ha pres la decisió de congelar els impostos ara que venen eleccions (després d’haver-los apujat un 6%) i quina conseqüència esperada hi havia en el moment de prendre la decisió.

Perquè, d’acord amb les declaracions públiques al ple d’aquest mes del portaveu de Junts, aquesta decisió es va prendre l’octu- bre del 2021 en el marc d’un pacte, però, en canvi, d’acord amb les afirmacions del PSC, aquesta decisió s’ha hagut de prendre d’emergència per donar resposta a la crisi econòmica.

I és clar: aquesta propaganda a demanda és altament perjudicial per a la confiança en l’administració pública, i desincentiva la participació ciutadana en l’esfera pública fins a límits perillosos.

“Si volem una ciutat amb ser-veis de qualitat i que millori l’espai públic i creixi en equipaments, és imprescindible equiparar les ordenances a l’increment de l’IPC”, deia el PSC el 2021, i això és més vigent ara que no pas aleshores. Si el PSC defensava llavors apujar les taxes més que l’IPC interanual per l’increment del preu de l’energia i, també, del sou dels funcionaris, aquest any renuncia deliberadament a serveis de qualitat?

En quin paper fan quedar l’Ajuntament de Sabadell quan el 2021 asseguraven que l’increment del rebut era de 13 euros demitjana, i el de residus, de tres, o que l’impacte mitjà sobre el ciutadà no arribaria a “un cafè al mes”, però el 2022 aquests mateixos imports són “un respir a la ciutadania”, segons el discurs oficial del govern municipal?

A Esquerra Republicana ho tenim clar i fem les nostres propostes polítiques de manera responsable, d’acord amb els nostres valors. Transparentem el model social al qual volem arribar a partir d’aplicar fórmules de microcirurgia per incentivar la transferència social de la nostra activitat econòmica amb l’objectiu de reduir les desigualats socials. I ho proposem des del treball participatiu amb la gent de Sabadell.

Perquè avantposem el bé comú i les necessitats de la gent a qualsevol altre interès.

Comentaris
To Top