Ciutat

L’avinguda de Matadepera (Ca n’Oriac) planteja embellir la seva àrea comercial

Una aposta pel verd urbà. Reforç de la neteja. Sistemes propis de seguretat. Els comerciants de Ca n’Oriac debaten la implantació d’una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU), una entitat público-privada que busca invertir més a aquesta àrea comercial per a revitalitzar-la. Comerciants i empresaris de la mà de l’Ajuntament.

De fer-se realitat –un escenari que es podria allargar un parell d’anys– la zona de  l’avinguda de Matadepera i altres carrers adjacents (un tram del carrer de les Salenques i del carrer de la Llanera) guanyarien més inversió. “És una col·laboració entre Sabadell i els comerciants.

Amb els diners dels empresaris, s’hi inverteix en greening –detalls de jardineria– i en fer millores a la zona,  amb un reforç de la neteja i la seguretat, sempre que l’Ajuntament ho avali”, destaca Jordi Obradors, gerent de Sabadell Comerç Centre. Consisteix a sumar, a apostar per una zona comercial i guanyar potencialitats. De la seva banda, Miguel Tello, de l’associació Ca n’Oriac Comerç, apunta que amb la constitució d’aquest APEU “es podria multiplicar la capacitat econòmica de la zona i invertir i millorar l’eix comercial.

Com funciona?

No és un model nou, va néixer a la dècada del 1960 a Canadà. És un instrument de col·laboració publicoprivada que busca l’impuls econòmic i comercial d’una zona delimitada. A l’Estat encara no s’ha posat en marxa cap. I, d’entre les propostes que es preveu posar en marxa aviat a Catalunya, Ca n’Oriac és el primer barri on previsiblement s’aplicarà. “Normalment es preveu aplicar a centres urbans. Ca n’Oriac és l’excepció a Catalunya”, destaca Obradors.

La creació d’aquesta entitat ha de sotmetre’s a votació per part de tots els comerciants implicats i l’Ajuntament. Per a que sigui una realitat, cal que ho aprovin més del 50% dels comerciants i empresaris implicats. I obliga al pagament d’unes quotes mensuals –que s’han de definir– durant un mínim de tres anys i un màxim de cinc. “De moment, la proposta ha tingut bona rebuda entre els comerciants”, sosté Jordi Obradors. “Si es bo pel barri, es bo pel comerç”.

Avinguda de Matadepera de Ca n'Oriac (Sabadell)

Avinguda de Matadepera de Ca n’Oriac (Sabadell) / AINA TORRES

El procés tot just acaba de començar: ara s’està fent un sondeig entre els afectats. Més endavant, caldrà sotmetre la proposta a votació entre els comerciants i propietaris de locals –buits o amb activitat– que quedin dins de l’àrea delimitada. Si una ampla majoria dona el vist-i-plau amb el seu vot–i també el ple municipal–, es podria posar en marxa. Segons els registres, un total de 230 locals –32 d’ells tancats– quedarien dins d’aquesta zona. Entre les inquietuds del projecte, destaca l’impuls del verd urbà (amb jardineres o flors), reforçar la neteja i reendreçar l’espai públic i voreres o dinamitzar l’activitat comercial.

El perfil comercial de Ca n’Oriac

A l’avinguda de Matadepera, el 72,5% dels locals són botigues exclusives de Ca n’Oriac (no grans cadenes), segons un estudi de camp que va realitzar el D.S. el 2021. Vuit de cada deu dels establiments estaven en funcionament.

L’emprenedoria local a Ca n’Oriac supera les grans cadenes de marca nacional o internacional: el 27,5% són botigues clòniques que es poden trobar a altres grans ciutats. “L’encant de Ca n’Oriac són les botigues petites”, asseguren dues comerciants de la zona, la Nieves i la  Mari Carmen, dos empenedores del barri.

Ca n’Oriac: dels carrers enfangats a un pol comercial de proximitat

Comentaris
To Top