Ciutat

Generalitat i Sabadell, d’acord a allargar la ronda Oest fins a Castellar

Una de freda i una de calenta. La primera reunió entre el conseller de Territori, el sabadellenc Juli Fernàndez, i els alcaldes del Vallès ha deixat dos grans titulars: el Govern de la Generalitat, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Sabadell estan d’acord a allargar la ronda Oest fins a la carretera de Castellar, però, en canvi, es mantenen les discrepàncies per connectar les dues capitals vallesanes amb una nova carretera.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, han mostrat sintonia amb el conseller. Coincideixen a perllongar la ronda Oest de Sabadell, la carretera que avui acaba en una gasolinera a Can Deu, fins a la carretera de Castellar (B-124). Una obra que serviria per connectar la població veïna amb l’autovia C-58 sense necessitat de passar per la Gran Via.

“Coincidim a connectar Castellar i la ronda Oest de Sabadell, però en la connexió entre Sabadell i Terrassa no estem d’acord”, ha remarcat el conseller Fernàndez, que també proposa fer millores en les infraestructures existents, com l’N-150, amb carrils segregats per al transport públic i les bicicletes. “Pot ser una via per arribar a un acord i treballarem perquè sigui una realitat. El que és més intel·ligent és centrar-se en les parts en què podem coincidir”, ha assegurat l’alcaldessa Farrés després de la trobada. “Qualsevol inversió serà benvinguda“, ha remarcat.

Les propostes, situades sobre el mapa de forma orientativa. En blau, la proposta dels alcaldes i de l’Estat; en groc, la Generalitat:

Farrés no se’n desdiu: també vol la ronda Nord de Sabadell i Terrassa

La connexió entre la ronda Oest i la carretera de Castellar –un quilòmetre de carretera nova– ja solucionaria la congestió de la Gran Via sabadellenca. “Ens ocupa i ens preocupa el volum de trànsit de persones i de mercaderies que passa per la Gran Via”, remarca Farrés. Segons els càlculs municipals, el desviament de trànsit permetria treure 20.000 vehicles que passen avui per la carretera urbana.

Això vol dir que es deixa la ronda Nord entre Sabadell i Terrassa en un calaix? En cap cas, segons l’alcaldessa. No es desdiu del seu suport a la infraestructura, que hauria de connectar les dues ciutats pel nord, des del Quart Cinturó fins a la ronda Oest. “He reclamat una vegada més la ronda Nord i que se sumi a l’acord que ja hi ha al territori per fer-la possible”, ha explicat a la sortida de la reunió. Farrés qualifica la carretera d’“infraestructura de país”, “bàsica per al teixit productiu” i per a la ciutadania de Sabadell i comarca. “Continuarem lluitant”.

Últim avís de Farrés i Ballart a la Generalitat: o la ronda Nord de Sabadell i Terrassa, o res

El conseller aposta pel tren

El conseller Fernàndez ha tornat a marcar com a prioritat la millora de la xarxa de tren del Vallès. “Hem de posar l’accent en l’àmbit del transport ferroviari”, ha insistit el màxim responsable de Territori. Algunes inversions, com els nous combois d’FGC de les línies del Vallès, es posaran en funcionament aviat. El pròxim 9 de desembre, la línia S2 passarà a tenir freqüències de cinc minuts en hora punta i deu en hora vall.

D’altres estan de camí. Estat i Generalitat han fet els primers passos per crear l’intercanviador de Rodalies i FGC a Volpelleres. Aquesta actuació permetrà enllaçar la línia R8 de Rodalies (Martorell-Granollers per l’Autònoma) amb la línia S2, la de Sabadell. Així mateix, Fernàndez es va comprometre a millorar les línies d’autobús interurbà per facilitar els desplaçaments entre municipis i fins als polígons industrials.

Ballart no assisteix a la reunió

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, no ha participat en la reunió. Segons expliquen fonts de l’Ajuntament egarenc, ha abandonat la seu del Consell Comarcal perquè s’ha iniciat la signatura del llibre d’honor quan encara no estava present i l’han tingut “vint minuts esperant”. Altres fonts, com el mateix Consell Comarcal, asseguren que Ballart hi estava convidat. “Des de l’estima que li tinc, crec que s’equivoca. Estem representant els nostres ajuntaments, no podem perdre l’oportunitat de parlar amb el conseller”, ha exposat el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez.

Fotografies: Alberto Tallón

Comentaris
To Top