Vallès

La connexió de Rodalies entre els Vallesos agafa velocitat

[Albert Hernàndez / Marta Casas]

Els nous Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) contemplen l’execució dels dos intercanviadors ferroviaris a les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) Volpelleres i l’Hospital General, que connectaran la línia R8 de Rodalies i el metro del Vallès, enllaçant així les dues comarques, Vallès Occidental i l’Oriental amb tren.

Així ho va anunciar el conseller de Territori, Juli Fernández, en l’última trobada amb el Consell d’Alcaldes del Vallès Occidental, i ho va confirmar posteriorment el passat divendres en la posada en marxa de les noves freqüències de FGC. Els projectes tenen reservats una partida de 20 milions d’euros, i estan pendents que finalitzin els estudis informatius i licitacions enguany i aleshores el Govern els pugui executar.

Fernàndez va assegurar que era “un primer pas” per a la unió de les dues comarques a través de Sant Cugat. Un anunci que va arribar pocs dies després, tal com va recordar, que Territori fixés la unió de les dues línies de FGC, la del Vallès i el Baix Llobregat-Anoia, creant dues estacions i un traçat de quatre quilòmetres pel subsòl de Barcelona. Una obra licitada per valor de 320 milions d’euros i amb la previsió que acabi aquesta dècada.

Precisament, el titular de Territori va explicar que l’objectiu de la Generalitat és crear una xarxa “orbital ferroviària” i que serà “menys difícil” amb “les línies existents de Rodalies“. D’aquesta manera, va recalcar Fernàndez es podria anar de Granollers a Martorell, passant per Sabadell i Terrassa, “sense haver de transitar per Barcelona”.

Opcions a curt i mig termini

La connexió entre les dues comarques del Vallès ha estat llargament reivindicada i una de les entitats que l’ha liderada, i ha fet nombrosos treballs al respecte, ha estat femVallès. Curiosament, fa tot just unes setmanes feia pública una proposta per unir Catalunya de nord a sud amb tren. I entre el seu repertori d’idees hi ha dues intervencions a Volpelleres (S2 i S6 de FGC amb Rodalies R8) i l’Hospital General (S1 de FGC amb Rodalies R8) a curt i mig termini.

Com a solució imminent són”molt fàcils de resoldre”, sosté, ja que col·locant passarel·les per sobre de les vies, escales i ascensors es podrien facilitar la unió de les estacions de FGC i Rodalies de Sant Cugat i Rubí. I com a model d’aquesta explicació, l’estació de FGC de Les Planes. Tot plegat, unes inversions econòmiques, apunta femVallès i, a més, seria “un tràmit administratiu molt mínim”.

A mig termini, la proposta de l’entitat és més ambiciosa i passa perquè FGC (és a dir, la Generalitat) gestioni Rodalies, tenint en compte el corredor mediterrani al llarg de l’R8 i que l’operadora ferroviària catalana “té el projecte de connexió de la seva cotxera de Rubí” amb aquest ampli internacional. Això “trauria pressió sobre el centre de Barcelona”, calcula i també assenyala “serveis circulars que facin la volta a Collserola”. En aquest sentit, un nou túnel entre Sant Cugat i la capital catalana faria que des d’aquesta s’accedís “al corredor prelitoral i de relació amb els serveis regionals” ferroviaris creats.

Can Llong, en els pressupostos

A Sabadell, Can Llong espera a l’andana. Els trens travessen el barri, però cap d’ells s’hi atura. Després de dècades de lluita veïnal, i d’anys d’insistència per part de l’Ajuntament i de la Generalitat, el Govern espanyol ha inclòs l’estudi per construir l’estació de Rodalies als pressupostos generals de l’Estat. La nova parada se situaria a la ronda d’Europa, a tocar de la plaça de Lisboa.

L’estació beneficiaria més de 9.000 veïns del barri i uns 30.000 sabadellencs més, que tindrien una estació més a prop de casa. Molts d’ells han de caminar mitja hora per arribar a Sabadell Nord, l’estació més utilitzada de la ciutat (1.081.000 usuaris, l’any 2021), per sobre de Centre (1.022.000) i Sud (653.000).

Propera parada, Sabadell: l’estació Can Llong, al llistat d’inversions de l’Estat per al 2023

Comentaris
To Top