Oci i cultura

El documental ‘D’ombres’, un homenatge al director de fotografia Tomàs Pladevall

La coproducció de TV3 s’estrena dijous al canal 33, a les 23.30 h

Pladevall, rebent el premi Gaudí l'any passat / CEDIDA

El director de fotografia Tomàs Pladevall (Sabadell, 1946), Premi Gaudí d’Honor de l’any passat, serà el protagonista del documental D’ombres, que el canal 33 estrena aquest dijous, a les 23.30 h. Es tracta d’un homenatge a la figura de l’artista, que en la seva trajectòria ha sumat més d’una cinquantena de llargmetratges, més de 400 produccions curtes i ha fotografiat una setantena de produccions per a televisió, entre pel·lícules, capítols de sèries i minisèries. A més, en l’àmbit teatral ha dissenyat la il·luminació de més de 40 espectacles. 

“Retirat de la professió, Tomàs Pladevall no pot evitar jugar amb la llum i les ombres, rodar durant els solsticis ni buscar els secrets de pel·lícules centenàries, com si fos un mag alquimista”, avança la presentació d’aquesta coproducció de TV3 i Colibrí Studio dirigida per Joan Tisminetzky.

Tenint en compte que els premis Gaudí s’atorgaran el 22 de gener, l’espai televisiu El Documental vol homenatjar el sabadellenc. D’ombres és un retrat “del ja retirat però incansable” director de fotografia, “un mestre de la llum que ha decidit recuperar i classificar el seu arxiu personal per preservar-lo i fer-lo accessible a tothom”. Efectivament, Pladevall va donar el març de 2022 el seu fons al Centre de Documentació del Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. 

“Tancar la darrera caixa és una tasca difícil. Amb el rigor que el caracteritza, va completant el seu llegat, però al mateix temps, l’impuls per seguir experimentant fa que el seu arxiu s’expandeixi en lloc de tancar-se”, apunta la presentació. 

El documental es va estrenar oficialment a la darrera edició del festival Internacional de Cinema de Gijón, el novembre del 2021. 

Comentaris
To Top