Oci i cultura

El llegat de Tomàs Pladevall: 90 milions de fotogrames

Tomàs Pladevall, amb la seva Spotmeter, durant el rodatge de ‘Robin Hood Nunca Muere’, l’any 1974 / ds

El director de fotografia Tomàs Pladevall (Sabadell, 1946) ha donat el seu fons al Centre de Documentació del Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. 

L’arxiu està format principalment per documentació en paper i digital (anotacions, plànols, quaderns de llums…) relacionada amb la seva carrera professional com a il·luminador d’espectacles, en gran part de teatre. Però també en menor mesura d’altres esdeveniments com les cerimònies d’inauguració i cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 i els Premis Goya.

L’extensa i reconeguda trajectòria de l’artista acumula xifres que impressionen, com els més de 90 milions de fotogrames en càmera dels que ha estat responsable de fotografia. 

Ha treballat amb cineastes tan destacats com Francesc Bellmunt, Bigas Luna, Rosa Vergés, Ventura Pons i Manuel Huerga, entre altres. A banda de més d’una cinquantena de llargmetratges, ha fotografiat una setantena de produccions per a televisió (pel·lícules, capítols de sèries i minisèries), més de 400 produccions curtes (entre curtmetratges i document).

També al teatre

En l’àmbit teatral, ha dissenyat la il·luminació de més de 40 espectacles com ara Savannah Bay, Autèntic oest, o La Intrusa, amb la qual va ser nominat als premis Butaca de 2005. 

Recentment ha estat premiat amb el Gaudí d’Honor, que atorga l’Acadèmia de Cinema Català. Quan l’artista va pujar al faristol, va encendre una bombeta de baix consum al crit de “visca la llum, visc l’ombra, visca el cinema català!”. Una emocionant escena que també és part, indefectiblement, del seu llegat.

Tomàs Pladevall, el primer Gaudí d’Honor a un director de fotografia

Comentaris
To Top