Ciutat

Tomàs Pladevall, el primer Gaudí d’Honor a un director de fotografia

Tomàs Pladevall rep el guardó de l’Acadèmia del Cinema Català després de deu anys de la seva retirada

Tomàs Pladevall, a la gala dels Premis Gaudí 2022 / Cedida

El reconegut director de fotografia de Sabadell, Tomàs Pladevall, ha rebut el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2022 en el marc dels Premis Gaudí d’enguany. Un reconeixement que per primera vegada s’ha atorgat a un director de fotografia.

En el seu discurs des de la sala oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Pladevall ha recordat el que es podria interpretar com els seus orígens en el món de la fotografia i la il·luminació. Fins i tot ha portat amb ell l’element que va configurar la seva primera projecció, una bombeta d’incandescència que il·luminava un pessebre casolà quan tenia quinze anys. L’anècdota no ha quedat en res, ja que, tot seguit, l’artista ha encès “la bombeta de baix consum al crit de “visca la llum, visc l’ombra, visca el cinema català!“.

Pladevall, rebent el premi Gaudí / CEDIDA

Un final que ha fet esclatar la sala en elogis i aplaudiment, també, de Josep Maria Pou i de Mercè Sampietro, els responsables d’entregar-li el Gaudí, mentre la retransmissió el definia com “un savi que no pot deixar de jugar amb la llum”.

La Súper 8 que va allunyar Pladevall de l’ofici tèxtil

Comentaris
To Top