Ciutat

Detingut un jove per múltiples estafes bancàries amb el mètode Smishing

Els Mossos han detingut un jove de 20 anys acusat d’una trentena d’estafes bancàries amb el mètode Smishing, és a dir, enviar missatges al mòbil per aconseguir dades bancàries confidencials. Els fraus s’haurien produït des del 12 de desembre de l’any passat amb víctimes a diferents punts de Catalunya, entre ells Sabadell o Barberà. Una setzena de casos van tenir lloc a Lleida, 6 a Berga, i altres a Manresa, Hospitalet de Llobregat, Rubí, Igualada i Sitges.

Segons la investigació dels Mossos, després d’accedir a dades bancàries, el detingut anava a diferents caixers automàtics del Baix Llobregat i treia diners en efectiu. El valor estafat puja a gairebé 15.000 euros. El detingut va passar divendres a disposició judicial davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Gavà.

La investigació continua oberta i no es descarta que el detingut estigui implicat en altres fets similars i que hi hagi més persones implicades.

Què és l’Smishing?

L’Smishing és una variant del Phishing que utilitza tècniques d’enginyeria social i missatges de text, tipus SMS, dirigits a usuaris de telefonia mòbil. Amb l’aparença de provenir de fonts fiables, com entitats bancàries, intenten aconseguir dades confidencials de l’usuari, que posteriorment utilitzen per cometre les estafes.

Aquests SMS inclouen un enllaç que en ser clicat porta a pàgines web il·lícites. D’aquesta manera, l’usuari introdueix la informació sol·licitada, usuari i contrasenya de la seva banca electrònica. Tota aquesta informació va a parar a mans dels ciberdelinqüents que l’aprofiten per realitzar compres fraudulentes, transferències o reintegraments de diners en caixers automàtics.

Comentaris
To Top