Ciutat

Sis de cada deu residus no es reciclen a Sabadell

La ciutat continua lluny dels objectius establerts per la Unió Europea en matèria de reciclatge

Diversos neumàtics, ahir dimecres a Sabadell, al costat d’un contenidor / A. TORRES

Sabadell millora, però encara està molt lluny dels objectius establerts per la Unió Europea (l’any 2020, s’havia d’arribar al 50% de la taxa de reciclatge de residus municipals, i el 2025, al 55%). Segons dades de l’observatori de dades del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental (CCVOC), la ciutat va reciclar un 37,08% dels residus que va generar durant el passat 2022, molt lluny dels objectius europeus i de poblacions catalanes, com Terrassa o Sant Cugat, amb un 42,60% i 51,96%, respectivament.

A Sabadell, sis de cada deu residus que generen els sabadellencs no es reciclen correctament, tot i la millora respecte al 2021 (+0,60%). Segons els objectius de l’Eurocambra, en matèria d’economia circular, la població de Sabadell hauria de reciclar, com a mínim, sis de cada deu deixalles d’aquí a només set anys, l’any 2030. L’any 2022, cada sabadellenc – va generar una mitjana d’1,17 kg al dia, que al cap de l’any es van traduir en prop de 92 tones i mitja de residus (92,427,51), de les quals 34.274,87 van ser reciclades correctament.

Terrassa, exemplar

Si comparem les dades en poblacions amb una distribució geogràfica i en nombre d’habitants amb Sabadell, com la cocapital del Vallès Occidental, Terrassa, va acomiadar el 2022 reciclant un 42,60% de tots els residus que genera, més de cinc punts respecte de Sabadell.

D’altres poblacions veïnes, aquestes amb molta menys població, com Castellar del Vallès o Matadepera, reciclen un 49,37%, i 90,52%, respectivament, segons dades del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. En poblacions com la matadeperenca, s’aplica la recollida selectiva integral de porta a porta, des de l’any 2005, convertint-se en la primera població de Catalunya en retirar els contenidors del carrer.

L’AMB, amb deures per fer

En l’àmbit metropolità, l’aspiració del Programa de Prevenció i Gestió de Recursos i Residus també marca el propòsit d’arribar al 55% el 2025, mentre que la Generalitat preveia haver arribat al 60% en el conjunt de Catalunya fa dos anys. Per municipis, només 8 dels 36 que formen l’AMB superen la taxa del 50% de reciclatge, entre els quals Sant Cugat del Vallès, Pallejà, Castellbisbal o Sant Just Desvern. La majoria dels municipis restants se situen amb una taxa entre el 30 i 45%, com és el cas de la gran majoria de municipis del Baix Llobregat: Sant Feliu de Llobregat (38,5%), Esplugues (39,3%), Sant Boi de Llobregat (36,4%), el Prat de Llobregat (37,6%), Viladecans (35,9%), Gavà (42,8%) i Castelldefels (42,8%).

Comentaris
To Top