Ciutat

Maties Serracant, condemnat a 4 mesos d’inhabilitació pel seu paper a l’1-O

L’exacalde haurà de pagar una multa de fins als 1.800 euros per un delicte de desobediència greu

L’exalcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha estat condemnat pel seu paper en el referèndum de l’1 d’octubre, impulsat pel Govern català i declarat il·legal pel Tribunal Constitucional. El jutjat penal número 1 de Sabadell condemna Serracant a quatre mesos d’inhabilitació per un delicte de desobediència greu per permetre la votació en el moment en què exercia les funcions de batlle a la ciutat.

La inhabilitació especial afecta l’ocupació d’un càrrec públic, electiu o amb funcions de govern o administració, siguin en l’àmbit local, provincial, autonòmic, estatal o supranacional, però no en el camp de la docència. Actualment, Serracant és assessor al departament de Territori, en mans del conseller sabadellenc i també exalcalde de la ciutat, Juli Fernàndez. A banda, la sentència obliga Serracant a pagar una multa de 30 euros diaris durant dos mesos, fins als 1.800 euros en total.

La sentència arriba després de la celebració del judici contra Serracant el passat mes d’abril pel seu paper a l’1-O. La Fiscalia demanava dos anys d’inhabilitació per exercir càrrecs públics i una multa de 15.000 euros a pagar en deu mesos per un delicte de desobediència. Durant el judici, l’exalcalde de Sabadell va refermar davant la jutge que com a alcalde no podia fer res per evitar la celebració de l’1-O.

L’actuació de Serracant

La jutgessa justifica que la pena s’ha imposat tenint en compte el temps transcorregut des de la comissió dels fets. Sis anys després del 2017, veu “adequada” la inhabilitació de quatre mesos i una multa de 1.800 euros. A més, matisa que la pena no afecta l’exercici de la docència, a la qual es dedica Serracant, que va deixar de ser alcalde de Sabadell el 2019. La sentència es pot apel·lar i hi ha un marge de deu dies per presentar el recurs.

En la sentència, la jutgessa conclou que Serracant tenia coneixement del mandat judicial concret del Tribunal Constitucional que exigia “abstenir-se” de tramitar qualsevol acord o actuació que permetés la celebració del referèndum.

Es constata que, com a mínim, el llavors alcalde en tenia coneixement des del 12 de setembre del 2017, ja que és la data en què l’Ajuntament va rebre un requeriment dirigit a l’alcaldia en el qual, entre altres, s’advertia de les eventuals responsabilitats en les quals podien incórrer si no atenien el requeriment.

Rebuig a la condemna

La Crida per Sabadell ha refermat que “es tracta d’un judici polític”, “orquestrat en aquesta causa col·lectiva contra els drets d’un poble combatiu”. Davant de la sentència, la formació anticapitalista ha volgut mostrar a través d’un comunicat tot el seu suport al membre del partit i exalcalde de Sabadell. “Anunciem que s’està estudiant la interposició d’un recurs, ja que considerem que en cap cas és una sentència justa”, han expressat, en la línia de la resposta de Serracant, que recorrerà la condemna. Altres membres de la Crida, com Lluís Pernarnau, també s’han posat al costat de Serracant.

En paral·lel, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha considerat que la condemna és “una mostra més que la repressió no s’atura”. “Alguns estaments judicials continuen aplicant una causa general contra el moviment independentista”, ha dit, afegint que el Govern ha traslladat “tot el suport” a l’exalcalde. També s’han pronunciat altres personalitats de l’àmbit polític com l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha mostrat el seu suport a l’exalcalde sabadellenc. També ha lamentat la “injustícia” l’exalcalde i actual conseller de Territori, Juli Fernàndez. Entitats com l’ANC o Òmnium també han piulat a les xarxes socials en rebuig a la sentència, coneguda aquest dimarts.

Comentaris
To Top