SAPS ON ÉS...

Saps on és… l’homenatge a un dels sistemes de càlcul més antics del món?

La calculadora del telèfon mòbil és l’eina que actualment tenim més a l’abast per fer qualsevol càlcul ràpid. Això, però, és un invent modern, i segles enrere es feien servir altres mètodes per fer números.

Així va néixer l’àbac, un dels instruments de càlcul més antics, utilitzat tradicionalment en el sector del comerç. Amb motiu de l’Any de la Computació, el curs 2007 – 2008, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va inaugurar al campus de Sabadell aquesta escultura, la Reproducció d’un àbac xinès. Està situada a l’exterior, a escassos metres de la porta d’entrada a la facultat, on hi ha els departaments d’Economia Aplicada, Empresa i Economia i Història Econòmica. L’adreça exacta és el carrer dels Emprius, 2 (Covadonga).

L’àbac de la UAB està situat a l’entrada del campus de Sabadell / AINA TORRES

Part de la gràcia de l’escultura és que es pot considerar que és, si no l’única, una de les úniques escultures de la ciutat amb la qual pot interaccionar qualsevol persona, ja que les peces de l’àbac es poden desplaçar. A la base hi ha una placa commemorativa que recorda el motiu de la seva instal·lació, el maig del 2008, i que la van patrocinar Abacus, Coritel i Everis.

Les peces es poden moure: és un element interactiu / AINA TORRES

Una placa commemorativa explica l’origen d’aquest instrument / AINA TORRES

Comentaris
To Top