Ciutat

L’incivisme i el soroll, a mans de la síndica de greuges de Sabadell

botellot soroll brutícia incivisme

La síndica municipal de greuges ha atès més de 150 queixes veïnals en el primer semestre, una xifra rècord

Problemes de convivència, sorolls, plagues, problemes administratius, llicències o queixes per multes de trànsit i estacionament. La síndica municipal de greuges en funcions, Eva Abellan, ha atès 210 casos en el primer semestre de l’any: 152 noves queixes presentades pels veïns de Sabadell, la xifra més alta des que està al càrrec de la institució, ha obert sis noves actuacions d’ofici i ha resolt 58 casos.

Els problemes, principalment, tenen a veure amb la convivència, l’incivisme i el soroll (64), sostenibilitat, espai públic i mobilitat (34), ciutadania i entitats (30), transparència i bon govern (23) i propostes per repensar la ciutat (4).

Segons ha assegurat la síndica, els problemes de convivència no estan concentrats a un únic barri: “Sorolls al carrer, incivisme, molèsties pels locals d’oci nocturn del Centre o entre veïns”, sosté Eva Abellan.

Un altre dels casos que continua treballant la síndica, des de fa ja tres anys, és la casa dels galls de Can Puiggener. “Hi havia una casa que era l’hotel dels galls de baralla. Ara està tapiada, però aquesta casa s’ha intentat a tornar a ocupar, i això està repercutint la salut de les veïnes del costat”, explica Abellan. En aquest sentit, però, assegura que “tothom ha mogut cel i terra”: Ajuntament, sindicatura i cossos de seguretat.

D’on provenen les queixes? 

Les atencions que ha fet la síndica, principalment, provenen dels barris del districte 1 – Centre, Sol i Padrís, Eixample, Covadonga i Hostafrancs–, que representen quatre de cada deu atencions (43,4%), seguit dels veïns dels barris del nord, amb el 17,10% de les reclamacions; la Creu Alta i Can Puiggener (12,5%).

D’altra banda, també n’ha rebut des del districte 4 (Concòrdia, Can Rull, Can Llong i Castellarnau) i el 6 (Creu Barberà, Campoamor i Espronceda), amb 10 queixes cadascun (6,5%). El mateix període de l’any 2022, es van produir 104 queixes entre tots els districtes de la ciutat.

Durant aquest període, la síndica ha fet 39 resolucions, 32 dels quals amb recomanacions de millora a l’Ajuntament de Sabadell. En concret, a 26 casos s’ha estimat que hi havia greuge, dos sense greuge i onze que l’Ajuntament ha resolt abans de tancar el tràmit. 

Dinàmica similar al 2022

Les molèsties per l’oci nocturn del Centre, els sorolls, la tala d’arbres i la seguretat a alguns barris de Sabadell són alguns dels 245 nous casos que va treballar la síndica de greuges de Sabadell durant el 2022, en una línia similar a la del primer semestre del 2023. La institució va rebre també un 15% més de queixes durant el 2022 respecte a l’any anterior. 

L’oci nocturn, l’Observa i la seguretat als barris, algunes queixes en mans de la síndica

Comentaris
To Top