Ciutat

La sequera s’agreuja a Sabadell

La gespa del Parc Catalunya, en una imatge del passsat mes de juny / a. torres

El terme municipal de Sabadell forma part del 45% de la superfície total de Catalunya que no ha assolit els 400 mm en el darrer any pluviomètric, segons dades extretes de l’estació automàtica Sabadell-Parc Agrari, del Servei Meteorològic de Catalunya.

Des de l’1 de setembre del passat 2022 i fins a 31 d’agost d’enguany –període que s’utilitza per valorar les reserves hídriques–, la precipitació registrada se situa als 238 litres –A la població d’Alcanar, coincidint amb el pas de la DANA, el passat diumenge, es van registrar 206 mm, en només 24 hores–.

Segons apunten des del Meteocat, aquests valors –inferiors als 250 mm–, són propis d’un clima desèrtic, mentre afegeixen que “les àrees que han presentat el dèficit més gran, amb totals de precipitació que suposen menys del 50% del valor climàtic de referència, s’ubiquen majoritàriament al voltant del litoral i prelitoral Central”. Davant d’aquest escenari, és més que evident que la situació s’ha agreujat, augmentant l’estrès hídric, i posant en risc la supervivència de la flora.

En el que portem d’aquest 2023, la precipitació ha estat un 35% més baixa que la registrada en el mateix període del passat 2022. Dels 321,4 litres en vuit mesos s’ha passat als 210,4 mm de l’1 de gener al 31 d’agost. Si no es reverteix aquesta tendència, aquest any va pel camí de convertir-se en l’any natural més sec, mai registrat. Segons els registres de l’estació automàtica Sabadell-Parc Agrari, del Servei Meteorològic de Catalunya, el 2015 va ser l’any amb més escassetat pluviomètrica (326,6 mm).

El clima mediterrani, amb llargs episodis anticiclònics i pluges que poden ser intenses i sobtades, han provocat que més d’un 30% de la pluviometria d’enguany s’hagi concentrat en tres dies (30 d’abril, 19 de maig, i 29 de juny), dificultant que l’aigua s’escoli al subsol i arribi a les capes més baixes. En només tres dels vuit mesos –febrer, maig i juny– els registres pluviomètrics mensuals s’han situat dins la mitjana climàtica, de l’Atles Climàtic de Catalunya (1961-1990).

Comentaris
To Top