Ciutat

Salut estudia prohibir fumar al cotxe si hi ha menors

El departament no descarta regular l’ús del mòbil a les escoles

Salut està treballant perquè la futura llei per combatre addicions que prepara el Govern inclogui la prohibició de fumar a l’interior del cotxe si hi ha menors. Ho ha assegurat el conseller Manel Balcells, en una entrevista a RAC1 en què també ha indicat que la nova norma també podria permetre regular d’altres aspectes com l’ús de dispositius mòbils als centres educatius.

Respecte la possibilitat de prohibir fumar a les terrasses de bars i restaurants, el titular de Salut ha reconegut que és una qüestió molt controvertida i que genera certa “polèmica”. Ha dit que estan en converses amb el sector per buscar una solució dissuasiva que permeti “protegir la salut” sense alterar la feina que fan els restauradors.

“Un problema greu”

Balcells ha assegurat que totes les addiccions “són un problema greu”, tant les que afecten les persones grans com les que fan referència al jovent. En aquest sentit, ha avisat que les pantalles també són un element a tenir en compte i ha advertit que hi ha moltes qüestions de comportament alimentari que estan influïdes per elles i per les xarxes socials. També ha recordat que les patologies de salut mental en el jovent estan augmentant i ha recordat que els intents de suïcidi entre aquest segment de la població s’han triplicat.

Tot plegat, ha valorat, és una prova que aquestes addiccions s’han de poder regular. Ha dit que la llei està redactada i que ara s’està contrastant amb els sectors professionals i socials. “Anirà en la línia de regular tots aquests factors i si cal, fins hi tot, l’ús de pantalles als instituts”, ha remarcat el conseller.

Així, ha obert la porta a treballar amb el departament d’Educació per prohibir l’ús de dispositius mòbils als patis dels centres educatius o garantir que les pantalles a les aules només s’utilitzin amb finalitats educatives. “Tot està observat a l’articulat de la llei però s’haurà de treballar amb tots els actors”, ha comentat.

Experiències prèvies “efectives”

Balcells ha recordat que hi ha experiències prèvies que demostren que aquesta mena de regulacions són efectives. Ha posat com a exemple la que en el seu dia es va fer per reduir el consum del tabac i que ha suposat que gran part de la població deixi de fumar. “No es tracta tant de prohibir com de regular”, ha considerat el titular de Salut.

També s’ha referit a la possibilitat que la nova norma inclogui la prohibició de fumar a l’interior del cotxe quan hi ha menors o persones vulnerables. “Jo insistiré perquè la llei que estem preparant ho contempli, sobretot si hi ha canalla al vehicle”, ha assegurat Balcells.

Pel que fa a les terrasses de bars i restaurants, ha subratllat que regular aquesta pràctica és una qüestió controvertida i ha dit que s’està treballant de forma intensa amb el sector per buscar una solució “dissuasiva per protegir la salut i no alterar la feina dels restauradors”. Balcells ha apuntat que cal “ser valents” i ha afirmat que està “il·lusionat” amb aquesta nova llei.

Comentaris
To Top