ARA A PORTADA
Viure amb l'Alzheimer a casa: "Quan el miro, és la figura del meu pare. Però, realment, no és ell"
Parlem amb dues famílies que pateixen el dia a dia de la malaltia

- La implementació dels peatges a les autopistes, en terreny incert

- Marc Béjar Permanyer
- Periodista
Publicat el 22 de setembre de 2023 a les 09:50
Actualitzat el 22 de setembre de 2023 a les 17:45
El 2% de la població de més de 59 anys de Catalunya té un diagnòstic d'Alzheimer. En el cas dels majors de 79 anys la xifra puja al 6,5%. La mare de la Montse i la Núria forma part d'aquest grup. La Lluïsa va ser diagnosticada de demència als 81, just abans de la pandèmia. Ara en té 85 i, des de fa dos mesos, es troba en una residència de Sabadell. A l'hora de cuinar o fer tasques quotidianes, notaven que no rutllava com abans. Un ingrés hospitalari va agreujar la situació. I fa mig any, va arribar el diagnòstic d'Alzheimer.
“Estava a casa i ja no la reconeixia com a casa seva. Deia: 'haig de marxar a casa'. Es referia al lloc on havia crescut de petita. És curiós perquè recorda coses de la infantesa, però no allò immediat. 'Què has sopat?', i no se'n recorda”, expliquen sobre com és conviure en el dia a dia amb la patologia. “Ella mirava molt la televisió i llegia el diari, però ho va deixar de fer”, exemplifica la Montse. Símptomes d'una malaltia que avança implacable.
El pas a la residència és, diu, un exercici de responsabilitat per garantir el seu benestar. “Pot arribar un dia que s'aixequi del llit i caigui. Sempre és millor que estigui controlada”. Les visites, però, continuen sent habituals, assimilant també des de fora la nova realitat. “És una malaltia que notem molt els familiars i l'entorn. Tu arribes a l'habitació i la veus en el seu món. No sabem si té moments de lucidesa. Però, per a nosaltres, és molt dur veure com es va deteriorant. La meva mare ha cuidat de tothom i veure-la així és difícil, perquè veus una altra persona”, s'emociona. Els primers dies, la Montse sortia plorant. “Em sabia greu que es quedés allà tancada i veure que ja no és com la coneixies”, admet.
El suport ha estat constant. “La doctora va ser molt clara des del primer dia. La malaltia no va a millor, sempre a pitjor. És dur d'acceptar per a tothom”, detallen. La Lluïsa va estar prenent medicació, però al cap de poc temps va haver de deixar-la perquè li provocava efectes secundaris més greus. L'evolució de la malaltia varia en cada pacient. “Hi ha casos que porten 16 anys amb Alzheimer. Però t'has de plantejar tots els escenaris possibles. Hi ha molta incertesa i això fa que costi més d'assimilar”, diu. Superat el primer impacte de la notícia, garantir el seu benestar ha passat a ser l'única voluntat. “La prioritat ara és que estigui ben cuidada”, conclou.
Notícies recomenades
-
Sabadell L’Ajuntament de Sabadell suspèn les activitats a l’aire lliure i Rodalies atura el servei per les pluges intenses
-
Sabadell Per què desapareix la fideuada de la Festa Major?
-
Sabadell Com aconseguir un dels 20.000 mocadors de la Festa Major de Sabadell
-
Sabadell El sabadellenc Fèlix Colomer, víctima d'un rocambolesc robatori al seu pis de matinada
-
Sabadell Javier Guerrero presenta el seu llibre 'Sé Abejorro'
-
Sabadell La fira d'artesans del Nadal tornarà a Sabadell: FANSA i Ajuntament arriben a un acord