Ciutat

El SIAD de Sabadell ha atès 461 dones maltractades el 2023

Set de cada deu casos estan relacionats amb violència dins l’àmbit de la parella o exparella

Mimi, víctima de violència psicològica | Victor Castillo

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Sabadell ha atès pràcticament mig miler de dones (461) que han patit alguna mena de violència masclista i 34 fills. En el que va de 2023, s’han dut a terme 2.103 atencions. Set de cada deu casos estan relacionats amb violència dins l’àmbit de la parella o exparella. Les principals demandes de les dones són l’atenció psicològica (43,9%) i l’atenció jurídica (39,5%).

L’Ajuntament de Sabadell ofereix aquest servei, on es dona informació, assessorament, atenció i acompanyament a dones. Està especialitzat en l’atenció a la violència de gènere i ofereix informació, assessorament social i jurídic, atenció psicològica individual i grupal a dones de Sabadell i altres municipis del Vallès que viuen o han viscut alguna situació de violència masclista o discriminació per gènere. També s’ofereix atenció als seus fills.

La meitat de les dones (44,5%) s’ha adreçat al SIAD per iniciativa pròpia; un 10,4% per derivació dels Serveis Socials i un 16,3% per derivació del CAP. Per edats, la majoria de les dones ateses tenen entre 30 i 45 anys (40,5% ) i entre 46 i 65 anys (33,7% dels casos). Les més joves, de 19 a 29 anys, representen un 17,8% dels casos.

D’altra banda, a Sabadell també hi ha el Servei d’Intervenció Especialitzada en Violència Masclista (SIE), del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. El SIE ha atès 449 dones, 31 infants i 43 adolescents de Sabadell.

Més denúncies per violència sexual

Des del Servei d’Atenció a la Víctima (SAV) de la Policia Municipal s’han atès 348 casos relacionats amb dones i nenes. El 65,5% han estat per violències masclistes, el 15,5% per violències domèstiques, el 9% per violència sexual i a resta, per altres motius. La franja d’edat més atesa per la Policia Municipal és dels 30 als 49 anys (57% dels casos).

En la violència sexual, la franja d’edat amb més casos d’afectades és la de 4 a 18 anys amb un 45,1% del total. La violència domèstica la pateixen més les dones de més de 65 anys(40,7%). Les denúncies per violència masclista es mantenen lleugerament per sota de l’any passat: 54 denúncies respecte a les 58 de l’any 2022. Ara bé, sí que hi ha hagut un increment del 70% en les denúncies per violència sexual i un increment del 42% en la violència domèstica. Respecte a les S’han concedit un 60,5% de les ordres de protecció sol·licitades.

De la seva banda, els Mossos d’Esquadra han instruït 399 denúncies de violència de gènere (+33% en un any) i 102 per delictes contra la llibertat sexual on la víctima és dona (+25,9%). Pel que fa als seguiments de casos amb víctimes residents a Sabadell, n’hi ha 472 per violència de gènere i 163 per violència sexual. Finalment, actualment hi ha actives 581 ordres de protecció judicial vigents (+18,8%).

Màxims de denúncies per violència de gènere a Sabadell

Comentaris
To Top