AHIR I AVUI

FOTOS | L’Ateneu, un espai històric clau per a la cultura castellarenca

L’Ateneu és sinònim de cultura per a qualsevol castellarenc. Des de petits, els joves vilatans de diverses generacions s’han acostumat a visitar l’emblemàtic equipament per gaudir de multitud d’espectacles diversos. Molts, però, desconeixen la història d’una seu dedicada a les arts escèniques.

L’Ateneu és l’antic edifici del cafè de cal Sardanet, en funcionament en el segle XIX, remodelat i ampliat. El consistori castellarenc explica que a finals del s. XIX, Ferran Pujol Atxer, propietari del cafè, hi va construir una sala de ball, que més tard es convertiria en el teatre-auditori, i va connectar l’edifici amb el casal que ocupava la cruïlla dels carrers de Torras i Colom, adequant-lo com a salonet. En el cafè s’hi va ubicar el Centre Castellarenc, convertit en Ateneu Castellarenc el 1915, una de les entitats culturals més dinàmiques de l’època.

Imatges antigues de l’Ateneu de Castellar | AHC

Amb la Guerra Civil, però, l’Ateneu Castellar va deixar de funcionar com a entitat, cosa que va comportar l’estat d’abandó de l’edifici, fins que el 1952, un grup de castellarencs va promoure la recuperació de l’entitat i la restauració de l’edifici; Domènec Valls i Taberner, de l’empresa Vídua de Josep Tolrà S.A., es va fer càrrec de les despeses de la restauració realitzada per Josep Sotera, fins a reconstituir poc després l’Ateneu Castellarenc, amb una gran força associativa.

Imatges antigues de l’Ateneu de Castellar | AHC

Les citades fonts municipals remarquen que durant la Transició, l’espai va anar guanyant pes en el desenvolupament de la vila, com a punt cultural indispensable. El 1980, l’Ajuntament va adquirir l’edifici a l’empresa Tolrà, però el 1981 hi va haver un incendi que va destruir part del teatre-sala d’actes, cosa que va evidenciar l’estat d’abandonament general. Això va obrir la porta a repensar la cultura en nous emplaçaments, amb la construcció de l’Auditori Municipal Miquel Pont en el lloc.

Imatges antigues de l’Ateneu de Castellar | AHC

Durant la dècada dels 80, després de l’incendi, l’equipament va acollir les dependències administratives de diverses regidories, fins que el novembre de 1994 es va posar en funcionament una sala de petit format, un complement a l’Auditori. Abans del canvi de segle, es va habilitar una sala més petita, anomenada de butxaca, en una reestructuració recordada pels castellarencs més veterans.

Imatges antigues de l’Ateneu de Castellar | AHC

Des del 2003, l’Ateneu és la seu de l’Esbart Teatral de Castellar i La Xarxa. Actualment, l’equipament és de gestió mixta duta a terme per la Regidoria de Cultura i les dues entitats. Es tracta d’un indret ineludible de Castellar del Vallès, en un entorn on s’hi respira tradició, cultura i modernitat.

Imatges antigues de l’Ateneu de Castellar | AHC

Comentaris
To Top