Ciutat

Farrés vol excepcions per a Sabadell davant la sequera: “Hem d’obrir les piscines a l’estiu”

Considera que són “refugis climàtics” i compatibles amb la reducció del consum d’aigua a la ciutat

L’alcaldessa, Marta Farrés, demana al Govern de la Generalitat que permeti excepcions a Sabadell i a tots els municipis que compleixin amb el límit de consum d’aigua. Tornarà a exigir que no es tanquin les piscines municipals descobertes, perquè les considera “refugis climàtics” per a les persones més vulnerables a l’estiu. Tot plegat a les portes d’entrar en emergència per sequera.

Aquest dimarts ha tingut lloc la primera reunió del Comitè Operatiu de la Sequera, un grup de treball específic que compta amb representants de l’Ajuntament i del Grup Cassa, que conjuntament gestionen Aigües Sabadell. A banda de Farrés, hi han assistit el president de la companyia d’aigües, Enric Blasco, tinents d’alcaldessa i tècnics.

El Comitè Operatiu de la Sequera, reunit aquest dimarts al Teatre Principal / DAVID CHAO

Segons les últimes dades de l’Agència Catalana de l’Aigua –de novembre de 2023– el consum d’aigua es troba en 161 litres per habitant i dia, un 5,2% menys que fa un any. Sabadell es manté, doncs, per sota del nou límit que marcarà el Govern de la Generalitat en fase d’emergència (200 litres), un escenari en què entrarà aviat tot el sistema Ter-Llobregat. Mantenir-se dins topalls evitarà, de moment, que hi hagi talls o que es redueixi la pressió de l’aigua a la ciutat.

L’ús “responsable” dels recursos hídrics a Sabadell habilita fer “excepcions“, segons Farrés. “Ja ho vam demostrar l’estiu passat: és possible reduir el consum i obrir les piscines municipals“, considera l’alcaldessa, que tornarà a fer la mateixa petició al Govern català de cara l’estiu. “Nosaltres hem fet els deures”, ha assenyalat, mentre ha deixat anar que la Generalitat no pot dir el mateix. Farrés també obre la porta a ampliar la mesura als centres esportius, com el Club Natació Sabadell, que també es veurà afectat per les mateixes restriccions.

El govern municipal destaca la reducció en la despesa d’aigua potable en els equipaments municipals l’últim any (-34%), que atribueixen tant a la “conscienciació ciutadana” com a les mesures que s’han adoptat l’Ajuntament i el Grup Cassa. Segons les dades del consistori, l’ús d’aigües regenerades i no potables per a nous usos ha permès gastar 500.000 m3 d’aigua potable menys l’any 2023. Per fer-se una idea, és l’equivalent a 200 piscines olímpiques com la del CNS a Can Llong.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, després de la trobada / DAVID CHAO

Dues ciutats del Vallès, fora dels límits

El topall d’aigua per habitant i dia actual (210 litres) se supera en alguns municipis del Vallès, especialment aquells on hi ha més habitatges unifamiliars: Matadepera triplica el topall amb 374 litres per habitant i dia, i també el superen Sant Quirze (235), Polinyà (233) i Viladecavalls (222). 

D’entre les grans ciutats del sistema Ter-Llobregat, destaquen els consums mitjans de Badalona (257 litres per habitant i dia) i Granollers (225). Si ens fixem en els municipis més poblats del Vallès, Rubí (218) i Sant Cugat (215) continuen per sobre del límit decretat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Terrassa, com Sabadell, entra dins dels valors establerts en preemergència (187).

Davant aquestes dades i en clau catalana, l’alcaldessa de Sabadell considera que “no és just” que el Govern de la Generalitat “traslladi” la responsabilitat en els ajuntaments quan “l’ACA no ha realitzat les inversions que havia de fer”.  “S’ha d’escoltar al món local i a Sabadell, on hem fet bé les coses”, ha reivindicat.

L’emergència, aquest gener

El sistema Ter-Llobregat, que abasteix més de cinc milions de persones, entrarà en situació d’emergència “en qüestió de setmanes, potser dies”, segons apunten fonts de l’ACA. Els embassaments de les conques internes estan 16,4% de la seva capacitat. Es preveu canviar de fase quan estiguin per sota del 16%.

Punt i a part, o punt i final per al Surfcity?

L’alcaldessa ha centrat la seva intervenció en les piscines municipals i en projectes específics sobre aigua regenerada treballats conjuntament amb el Grup Cassa. Farrés no ha fet cap menció al SurfCity, el projecte de piscina d’onades artificials projectada a la zona esportiva de Sant Oleguer que s’ha paralitzat per la preemergència per sequera. Fonts municipals apunten el següent sobre el macrocomplex de caràcter privat: “La tramitació del projecte s’ha aturat i, per tant, acabarà el seu recorregut”.

La sequera frega el seu màxim històric a Sabadell

Comentaris
To Top