Ciutat

Consum obre 66 expedients a grans tenidors per no oferir lloguer social a Sabadell

Sabadell és la tercera ciutat de l’àrea metropolitana on s’han obert més casos

Habitatges a Sabadell / AINA TORRES

L’Agència Catalana del Consum ha obert 66 expedients en els últims quatre anys a diferents grans tenidors d’habitatges de Sabadell per no oferir lloguer social als seus inquilins des del 2020. Fora de Barcelona, on el seu ajuntament té les competències en aquesta matèria, Sabadell és la tercera ciutat de l’àrea metropolitana on s’han obert més expedients, per darrere de Badalona (110) i l’Hospitalet de Llobregat (79). En quart lloc hi ha Terrassa, amb 64 expedients i, de l’àmbit vallesà, a Rubí i Montcada s’han obert 29 i 27 casos respectivament.

A tot Catalunya (exceptuant Barcelona) l’Agència Catalana del Consum ha sancionat 79 grans tenidors amb 6,07 milions d’euros per no oferir lloguer social a famílies vulnerables des de febrer de 2020 fins ara. Així ho van detallar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el director de Consum, Albert Melià, aquest passat divendres i van precisar que dues empreses acumulen gairebé la meitat de les multes (2,7 milions d’euros). Una penalització milionària que surt dels 1.242 expedients oberts en els últims quatre anys. Melià va explicar que s’ha incorporat, com a mesura dissuasiva, la publicació dels noms dels grans tenidors i les sancions imposades per no complir amb la normativa, sempre que la sentència administrativa sigui ferma.

Melià va concretar que dels 79 grans tenidors sancionats, 27 acumulen més d’un expedient i el 52% dels processos engegats es concentren en dues empreses, tot i que ha matisat que potser no deriva amb penalització econòmica. Es tracten, segons ha informat, de Divarian Propiedad amb 423 expedients i Promotoria Coliseum Real Estate, amb 221 per no oferir lloguer social abans d’iniciar el desnonament del domicili -tal com recull la llei d’emergència habitacional-.

A la vegada, Melià va assenyalar que ja s’han publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) 11 companyies a les quals se’ls ha multat per no complir amb la normativa com ara Coral Homes, Altamira Santander Real Estate i Claysburg, entre d’altres. El director de Consum va explicar que des del maig de 2023 l’Agència ha incorporat en tots els procediments sancionadors, un cop les empreses han esgotat la via administrativa, la publicació i difusió de la penalització i el seu nom. “Pot reforçar aquest efecte dissuasiu adreçat als grans tenidors i aquells que estan obligats” a complir amb la regulació, va recalcar Albert Melià.

Comentaris
To Top