Ciutat

Ja hi ha data perquè comenci la retirada dels estabilitzadors de la fàbrica Bosser

La fàbrica Bosser, del carrer d’Alemanya

Finalment, les obres les executa la propietat de l’immoble i no l’Ajuntament de forma subsidiària com s’havia previst inicialment

La fàbrica Bosser, del carrer d’Alemanya / LLUÍS FRANCO

La setmana que ve començaran les obres per treure els estabilitzadors de la fàbrica Bosser i alliberar l’espai públic del carrer d’Alemanya cantonada Ferran Casablancas ocupat des de fa nou anys. L’Ajuntament –encapçalat per l’alcaldessa, Marta Farrés– s’ha reunit aquest dimarts a la tarda a l’edifici consistorial amb veïns de la  zona i la Plataforma Afectats Bosser (PAB) per informar-los dels pròxims moviments. El tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Adrián Hernández, explica que “per fi veiem la llum al final del túnel. Són molts anys de feina de l’Ajuntament i també de pressió dels veïns, que han patit aquestes estructures des de fa moltíssims anys”.

Finalment, les obres les executa la propietat de l’immoble i no el consistori de forma subsidiària com s’havia previst d’inici. Es calcula que la inversió serà d’uns 500.000 euros. La previsió és que els treballs durin quatre mesos i puntualment hi podran haver restriccions al trànsit. L’anunci de l’inici de les obres s’ha rebut amb entusiasme i escepticisme veïnal perquè, després de nou anys amb els estabilitzadors al carrer, es considera que ha costat molt arribar fins aquí i caldrà veure com acaba. El veí i portaveu de la PAB, Joan R. Carpio, assegura que “l’inici de les obres el valorem molt positivament, però no les tenim totes. Personalment, quan comencin guardaré la pancarta, però no la llençaré fins que acabi tot”. Fa referència a una de les pancartes que en els darrers anys han penjat diversos veïns per visibilitzar el seu malestar amb aquestes estructures i pressionar la propietat i l’Ajuntament perquè les retirin. Els mateixos veïns van recollir un miler de signatures el maig de 2023 per denunciar la situació i reclamaven dignificar l’espai.

Quin és el calendari previst?

Es preveu iniciar els treballs la setmana que ve (a partir de dilluns 18 de març) i durant els primers 15 dies les obres es faran a l’interior de la finca. Després de Setmana Santa, a principis d’abril, es calcula que ja seran visibles a l’exterior. Primer al carrer d’Alemanya i, després, al de Ferran Casablancas.

Les obres permetran treure de l’exterior i traslladar a l’interior els estabilitzadors que ara permeten reforçar la façana des del carrer, ja que està protegida i s’ha de conservar. A part, es retiraran les tanques metàl·liques que impedeixen caminar per la vorera més pròxima a l’edifici, per la qual es podrà tornar a passar.

Fa anys que l’Ajuntament va expedientar urbanísticament la propietat de la fàbrica Bosser perquè retirés els estabilitzadors. Però els propietaris mai van arribar a complir aquest requeriment, la qual cosa va comportar que, finalment, l’Ajuntament decidís actuar de forma subsidiària per resoldre la situació. Un cop el consistori tenia el projecte i el va treure a licitació per uns 588.000 euros, Hernández revela ara que “just quan estàvem a punt d’adjudicar el projecte, la propietat n’ha presentat un altre dins el termini legal i, finalment, ho farà la propietat”.

La forma en què s’acabarà fent l’obra és similar a com l’havia previst el consistori, però amb alguns canvis que han permès a la propietat rebaixar la factura uns 88.000 euros. El principal canvi, segons veïns presents a la reunió, és que els suports de formigó del carrer d’Alemanya no es tallaran a làser sinó amb martell hidràulic. Sí que es faran a làser els del carrer de Ferran Casablancas, on les cases estan més a prop, per reduir l’impacte sonor i de pols que es preveu que produeixi la retirada. Adrián Hernández subratlla que “és un projecte que estarà supervisat pels tècnics de l’Ajuntament, ens dona garanties i utilitza diverses tècniques per intentar minimitzar el soroll i la pols al conjunt de veïns”. El tinent d’alcaldessa agraeix “la paciència i la lluita que de manera conjunta ha fet possible aquesta obra”.

Els ‘monstres’ de la fàbrica Bosser tenen els dies comptats

Comentaris
To Top