Ciutat

Dol per la mort del sabadellenc Toni Espadas a Etiòpia

El sabadellenc Toni Espadas va morir aquest dilluns, 20 de maig, víctima d’un atac mentre treballava a Etiòpia. L’incident s’està investigant. Espadas era al país africà gravant el programa Socios por el mundo per a la productora MkZeta del mitjà de Xile ‘Canal 13’. El Departament d’Acció Exterior de la Generalitat ha rebut la confirmació del succés per part del Ministeri d’Assumptes Exteriors del govern espanyol i, ara, ambdues administracions miren d’aclarir els detalls de la tràgica notícia.

Toni Espadas era un fotògraf conegut en el món dels viatges per la seva trajectòria i expertesa en aquest sector, enfocat en el turisme responsable. Era el director i fundador de l’empresa Rift Valley Expeditions, amb seu a la cantonada de la carretera de Barcelona amb el carrer d’Alemanya de Sabadell, especialitzada primer en la planificació de rutes per Etiòpia i, després, per diferents països africans A part, el 1995 va fundar l’empresa Vèrtic, d’equipament per a activitats a l’exterior.

Colpits per la notícia

L’agència de viatges Rift Valley Expeditions de la ciutat ha mostrat la commoció que ha suposat la mort del seu cofundador. En un comunicat, l’empresa ha lamentat la desaparició del seu company d’equip, tot destacant que acumulava una llarga experiència de 25 anys viatjant per tot el país africà. “Etiòpia era la seva segona casa”, apunten en el text, tot destacant la seva implicació per col·laborar en causes solidàries a través de l’Associació Across Africa.

“La família de Rift Valley Expeditions estem colpits per la terrible notícia que van rebre dimarts des d’Etiòpia”, assenyalen en el text. “Lamentem profundament la pèrdua del nostre company i enviem el nostre condol a familiars i amics”, afegeixen.

En el text destaquen que era un “reconegut fotògraf i millor persona”, i que des de petit recorria el món, particularment el continent africà: “Coneixia com es deia cada vila, cada racó”, apunten.

“Ens deixa un llegat infinit de saber i respecte amb l’entorn humà i natural africà, en Toni era Àfrica, i ara Àfrica és per sempre la seva llar”, afegeixen. “Ell ja no hi és amb nosaltres, però seguirem treballant, promovent i col·laborant a Àfrica com mai”.

L’incident en el qual s’ha vist implicat Espadas s’hauria produït quan tornava amb altres persones d’una jornada de gravació. Els conductors i la resta de membres de l’equip del programa que estaven realitzant es troben bé de salut i tornaran de forma immediata a Xile.

“Com a Canal 13 lamentem profundament el decés del Toni i, des de la distància, enviem tot el nostre suport a la seva família”, explicava en un comunicat l’històric mitjà fundat a Xile el 1959.

Reaccions institucionals

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va publicar dilluns a la nit un missatge a la xarxa social X (abans Twitter) en el qual es mostra “colpida per la notícia” i trasllada “tot l’escalf a la seva família i éssers estimats”. El portaveu del grup municipal d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha utilitzat la mateixa plataforma per traslladar “tota la nostra solidaritat, el nostre afecte i el nostre condol” als familiars i amics del sabadellenc. Altres figures del món polític, com el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, també s’han prounciat.

L’Ajuntament de Sabadell ha convocat un minut de silenci per aquest dimecres, 22 de maig, per la mort d’Espadas. El minut de silenci tindrà lloc a les 12.30 del migdia a la plaça de Sant Roc.

Comentaris
To Top