Ciutat

Llum verda als pressupostos de Sabadell per al 2021, entre crítiques d’impostos elevats i falta d’ajuts

El ple municipal de Sabadell ha donat llum verda a l’avantprojecte de pressupostos per al 2021, els primers de l’epidèmia de Covid. Els dos grups del govern municipal –PSC, Podem– i Junts per Sabadell han avalat els comptes, que preveuen augmentar la despesa a la ciutat fins als 233,38 milions d’euros (+3% respecte al 2020) i que recullen un paquet d’inversions, fonamentat en obra pública, per un valor total de 19,6 milions d’euros.

En el ple, però, no s’ha vist un punt de vista. N’hi ha hagut dos, ben diferenciats: celebració entre els ponents dels comptes, per les inversions en equipaments i espai públic; i crítica (molta crítica) a l’oposició, que veu falta d’ambició del govern municipal davant la Covid i massa pressió fiscal sobre les famílies.

El ple municipal, reunit telemàticament aquest dilluns / CEDIDA

L’oposició demana abaixar impostos i més ajudes…

No n’hi havia prou amb congelar els impostos, s’haurien d’haver abaixat. Aquest és el raonament d’ERC, la Crida i Ciutadans, que consideren que la pressió impositiva sobre els sabadellencs és “massa elevada”, especialment si es té en compte la crisi econòmica i social de la Covid. Després d’augmentar els impostos un 2% de forma generalitzada enguany, han considerat “insuficient” mantenir les ordenances fiscals per al 2021.

“S’està escanyant els ciutadans”, ha apuntat la número 2 d’ERC, Èlia Soriano-Costa, que ha estat molt dura, també amb Junts: “La sociovergència ha decidit castigar les famílies”. El portaveu del PSC, Pol Gibert, ha posat les paraules de la republicana en dubte: “Què ha fet ERC on governa? Què ha fet Sant Cugat? Congelar taxes. A Terrassa? Congelar taxes…”.

Èlia Soriano i Gabriel Fernàndez, amb la resta de grup d’ERC (arxiu) / ÓSCAR ESPINOSA

És un any perdut“, ha afegit la regidora Anna Lara (Crida), que ha considerat que s’han “malvenut” els impostos i les taxes en un context complicat per la Covid. Des de Ciutadans, José Luis Fernández ha desgranat els arguments pel no: ha explicat que l’IPC espanyol caurà un 1% enguany i que, per tant, és “fals” que es congelin els impostos, “realment pugen”. “Amaguen el cap sota l’ala. Era el moment de revolucionar els pressupostos i afrontar les necessitats noves i mirar partida per partida”, ha assegurat. “Abaixar la taxa d’escombraries un 2%, és a dir, 6 o 8 euros l’any, solucionaria el problema?”, ha contradit la tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González, que ha demanat als grups de l’oposició que “siguin seriosos”.

Els grups de l’oposició consideren que falten ajudes per a les empreses: ERC proposava un salari mínim municipal i ajuts directes per a la contractació, mentre que Ciutadans sol·licitava subvencions per als autònoms, entre altres mesures no incloses als comptes. Republicans i anticapitalistes també han trobat a faltar ajuts i canvis en l’àmbit mediambiental.

… i el Govern celebra les inversions i la despesa social

Entre els grups de Govern, socialistes i podemistes, s’han repetit tres paraules: “inversions” i “despesa social”. Els portaveus del PSC i Podem, Pol Gibert i Marta Morell, han celebrat l’augment de l’obra pública fins a arribar als 19,6 milions d’euros (+50%) l’any 2021.

Lourdes Ciuró intervé en el ple davant la mirada de Marta Farrés i Marta Morell (ARXIU) / LLUÍS FRANCO

El ponent socialista ha parlat d’un “gran paquet d’inversions” i ha emplaçat ERC a fer que el govern català també gasti més a Sabadell: “Si vostè [a Èlia Soriano-Costa] desitja que Sabadell progressi, que els seus amics de la Generalitat ajudin amb inversions com la residència del Sud i el Taulí”. José Luis Fernández (Ciutadans) s’ha encarregat de contradir el discurs del Govern. “Clar que fan més inversions, perquè ens ha rescatat la Diputació de Barcelona amb 1,6 milions d’euros”, ha apuntat el regidor.

“Ara més que mai hem de posar les persones al centre. Volem una ciutat cohesionada socialment”, ha afegit Morell (Podem), tinenta d’alcaldessa de Feminisme i Benestar Animal. La podemista ha promès que els seus eixos en els pressupostos del 2021 seran “la transparència” i “la democràcia participativa”.

Ciuró defensa l’acord, l’oposició ja la veu dins el Govern

Junts per Sabadell ha estat l’únic grup de l’oposició que ha donat suport als pressupostos del 2021. Els tres vots dels juntaires han estat necessaris per aprovar els comptes –el govern té 11 regidors i la majoria són 14–. La seva portaveu, Lourdes Ciuró, ha reivindicat l’acord amb PSC i Podem tot assegurant que una de cada cinc inversions als pressupostos tenen el seu “segell” i que tenen dos assessors –Toni Font, Oriol Vega– per posar en marxa el projecte del nou eix Gran Via-Ripoll.

Projectes com la Ciutat de la Cultura, la reforma de la plaça de la Fuensanta, o la rehabilitació del Castell de Can Feu, per a Ciuró pactar els pressupostos és “l’única manera de fer política”: “No estem al Govern, però mai renunciarem a complir amb el nostre programa electoral“, ha defensat la líder de Junts, que quantifica la intervenció del grup polític en 5 milions d’euros pressupostats.

Les tres cares de l’acord pressupostari, d’esquerra a dreta: Marta Morell (Podem), Marta Farrés (PSC) i Lourdes Ciuró (Junts) / CEDIDA

Mentre Ciuró defensa que l’acord pressupostari no condiciona l’entrada al Govern, ERC considera tot al contrari i s’hi ha dirigit així: “Em surt referir-me a vostè com a tinenta d’alcaldessa. Vostè és Govern, no oposició“, ha assegurat la regidora republicana Èlia Soriano-Costa, que preveu que en qüestió de mesos Junts entrarà a l’executiu PSC-Podem. Soriano també ha tingut unes paraules per a Marta Morell (Podem): “Ja li vam dir. Ha acabat governant amb la dreta catalana”.

Sabadell gastarà 7 milions d’euros més en els primers pressupostos de la Covid

Comentaris
To Top