Els somnis de joventut no entenen d’èpoques, sempre hi han sigut i sempre hi seran. Per això La Bohème és una òpera que es pot traslladar de context temporal sense que perdi la seva gran essència. I així ho ha fet la Fundació Òpera Catalunya, que estrenarà dimecres a la Faràndula una producció desubicada de 1830 i ambientada en el Maig del 68, la gran revolta estudiantil del segle passat a París.
Sempre és arriscat innovar amb una de les òperes més estimades de Puccini, però és un “paral·lelisme que encaixa a la perfecció i acosta l’obra a una referència més propera”, comenta el director de la FOC, Òscar Lanuza, que cita com a grans temes de l’obra “l’idealisme de joventut, la rebel·lió i el xoc dels somnis amb la realitat”. Pau Monterde, al capdavant de la direcció d’escena i el disseny d’escenografia, s’ha encarregat de transmetre l’estètica de les protestes, vagues i manifestacions d’aquella primavera d’ara fa 56 anys. “És una època de transició entre la societat més tradicional i la joventut, que vol agafar el timó”, diu Lanuza. A l’escenari no faltaran proclames i pancartes.
Més agosarat va ser Jonathan Larson, que va basar en La Bohème el musical Rent, ambientat en el Nova York dels 80 i sota l’esclat de la sida. O també ho van ser a la ciutat italiana de Como, on van oferir una versió operística contemporània en què, fins i tot, hi havia mòbils, segons va explicar anecdòticament el director artístic de la FOC, Jordi Torrents, en la presentació de temporada.
Ideal per aficionar-se a l’òpera
Més enllà de la innovació en l’espai temporal, La Bohème és, segons Lanuza, “una de les òperes més ideals per aficionar-se al gènere”. Argumenta que hi contribueixen diversos factors: “És fresca i alegre, la música de Puccini és un llenguatge molt cinematogràfic i no és gens llarga, passa molt ràpida, sense àries interminables”.
Encara hi juga més a favor que les entrades per als menors de 30 anys tinguin un preu de 10 euros. A qualsevol localitat de la Faràndula, també per a les butaques que sense descomptes costen 66 euros. Excepcionalment, la producció comptarà amb 4 representacions a Sabadell: dimecres 16, divendres 18, diumenge 20 i dimecres 23. Després passarà per Tarragona, el Palau de la Música, Cornellà, Vic, Figueres, Granollers, Manresa, Reus, Sant Cugat i Lleida.
La direcció musical anirà a càrrec de Daniel Gil de Tejada. A Sabadell, Sabrina Gárdez serà Musetta i Berna Perles oferirà el rol de Mimì (el 23 d'octubre la farà Suzana Nadejde), mentre que el tenor nordamericà Kenneth Tarver encarnarà Rodolfo (el 23 d’octubre, el farà Antoni Lliteres). Es tracta d’una estrella internacional que vol provar-se en nous registres vocals. Milan Perišić serà Marcello; Quim Cornet farà de Schaunard; Arturo Espinosa, de Colline.