Quins documents he de portar per moure'm per tot Catalunya?

Publicat el 15 de març de 2021 a les 13:54
Actualitzat el 15 de març de 2021 a les 15:29
Aquest dilluns han entrat en vigor les darreres mesures del Procicat, que relaxen una mica les restriccions que imperaven fins ara. Un dels canvis més notoris és en el confinament perimetral, ja que a partir d'ara, i com a mínim fins al 28 de març, està permesa la mobilitat per tot Catalunya, sigui pel motiu que sigui. Ara bé, només es pot sortir de la comarca amb la bombolla de convivència. Què vol dir això? Una bombolla de convivència és el grup de persones que viuen en el mateix domicili. Així doncs, es poden moure lliurement per tot el territori català des d'aquest dilluns. En qualsevol cas, els Mossos recomanen dur una declaració d'autoresponsabilitat al damunt. Més enllà del certificat d'autoresponsabilitat, però, els Mossos poden demanar més documents en els controls de mobilitat per tal d'assegurar-se que qui es mou és una unitat de convivència. Les persones que viatgen, doncs, poden presentar el DNI; el llibre de família; un contracte de lloguer o certificats de convivència. Per altra banda, no hi ha impediments perquè les persones viatgin soles per Catalunya. És per això que no està permès que quatre amics de Sabadell viatgin junts fins a un municipi de fora del Vallès Occidental, però res no els impedeix que s'hi desplacin per separat i allà s'hi trobin.

Comerç

En el comerç els principals canvis tenen a veure amb la possibilitat de reobrir els caps de setmana. Les mesures que entren en vigor aquest dilluns, però, també beneficien els grans establiments, que també poden obrir tot i ser més grans de 800m2 si acoten l'espai d'obertura al públic a aquesta superfície i redueixen l'aforament al 30%. A més, si respecten aquestes mateixes indicacions, es permet obrir els comerços dels centres, galeries i recintes comercials, on es limita al 30% les zones comunes i de pas, on caldrà complir les condicions de ventilació i qualitat de l'aire, i on es restringeix l'accés i l'ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans. Roman suspesa l'obertura dels locals i establiments de restauració integrats en centres, galeries o recintes comercials.

Competicions esportives

Pel que fa a l'esport, es reprenen les competicions esportives federades de menors de 16 anys. També es permet el públic en aquelles competicions que tinguin seient preassignat, a excepció de les competicions estatals i internacionals (de futbol i bàsquet) de caràcter professional. Així, la resta de competicions permeses es podran fer amb públic, amb limitació d'aforament del 50% si és a l'aire lliure i del 30% si és en espais tancats.

Cultura

Als locals i els espais en què es desenvolupen activitats culturals d’arts escèniques i musicals -com ara teatres, cinemes i auditoris- es poden fer altres activitats extraordinàries, com gales, cerimònies d'entrega de premis i festivals. A més, els actes vinculats a la cultura popular i tradicional es permeten sempre que siguin activitats estàtiques, que es facin en un espai perimetral o en un espai tancat. Tindran les mateixes limitacions d'aforament que les activitats culturals d’arts escèniques i musicals que es fan en teatres o auditoris i amb els assistents asseguts.

Sector del joc

Pel que fa al sector del joc, salons, casinos i sales de bingo poden obrir al 30% i un màxim de 100 persones, tot garantint la ventilació mínima establerta. Si, a més, compleixen amb determinades condicions de ventilació i qualitat de l'aire reforçades i garanteixin mesures de control d'aglomeracions, poden obrir, respectant el límit de l'aforament al 30%, fins a un màxim de 250 persones.

Més canvis a partir del 26 de març

A partir del divendres 26 de març i a les portes de la Setmana Santa entraran en vigor noves mesures. Les reunions i trobades familiars i socials es limitaran a partir de llavors a un màxim de 4 persones en espais tancats, excepte quan visquin junts, i en espais privats no es permetran reunions amb persones no convivents.