Els Ballesteros celebren la Diada amb mig miler de sabadellencs: "És un orgull”

Representants municipals, entitats veïnals i culturals, associacions de veïns i sabadellencs a títol individual s’han reunit a la Font de Can Rull

  • Els Ballesteros celebren la Diada amb mig miler de sabadellencs: "És un orgull”
Publicat el 11 de setembre de 2024 a les 14:06
Actualitzat el 12 de setembre de 2024 a les 09:36
Un tastet de cultura andalusa i un mos de gastronomia catalana. L'Agrupació Andalusa de San Sebastián de los Ballesteros celebra la Diada Nacional de Catalunya, com és habitual, amb mig miler de persones en una botifarrada popular. Representants municipals, entitats veïnals i culturals, associacions de veïns i sabadellencs a títol individual s’han reunit a la Font de Can Rull, l’escenari escollit per a celebrar l'Onze de Setembre en la ja tradicional jornada festiva de l’agrupació. “Les mongetes amb botifarra no poden faltar, és tradició”, ha assegurat Joaquin Lesmes, president de l’entitat. “No ha quedat cap tiquet, s’han esgotat tots”, exposa. L’any passat, però, van ser 600 persones les que van voler celebrar la Diada a l’andalusa. 450 botifarres, 150 quilograms de mongetes i música a dojo. “Vivim aquest dia amb alegria, estem orgullosos de viure a Catalunya i ho volem celebrar, tot i que les nostres arrels siguin andaluses”, ha afegit Lesmes. [caption id="attachment_314249" align="aligncenter" width="700"] / JUANMA PELÁEZ[/caption] Després de l'ofrena floral, l'acte oficial de la Diada, els membres de l'associació s'han desplaçat a Can Rull per a preparar els centenars de botifarres per als comensals. Entre els responsables, Carlos González i Víctor Belda, que fa anys que, per la Diada, s'amaguen darrere del fum de les graelles on preparen les botifarres. "El que ens fa més feliços és veure com la gent gaudeix. Això ens omple", afirmen. Durant la jornada, s'han fet mostres de sevillanes i flamenc, tablao i ball social al parc. D'altres, aprofitaven l'ocasió per gaudir d'un passeig al trenet del parc de Catalunya, engalanats amb la bandera de Sabadell i la senyera.

Una cita amb història

"Vam ser la primera entitat cultural a celebrar la Diada", assegura Lesmes. Al 1997 van celebrar l'Onze de Setembre amb un petit aperitiu amb l'exalcalde de Sabadell, Antoni Farrés, el regidor Simón Saura i el capità de la Guàrdia Civil. Des d'aleshores, no han fallat amb la seva cita anual.
I és que la “història de Catalunya  –i de Sabadell– tampoc es pot explicar sense l’arribada dels andalusos”. Hi ha barris de la ciutat que van néixer després de les onades migratòries internes dels anys 1950 i 1960: Torre-romeu va ser habitat per veïns de Pedro Martínez (Granada) o, Can Puiggener, per originaris d’Archidona (Màlaga).