Què aporta tenir plaques solars a casa? Estalvi i tranquil·litat per confiar que la factura de la llum no es dispararà en mesos de pics de consum d’estiu o hivern, resumeix Jaume Prior, propietari de l’empresa sabadellenca Som Solar, però no independència respecte a la xarxa elèctrica convencional, en la majoria dels casos. Des que el passat 28 d’abril es va produir l’apagada elèctrica a tot el país assegura que “ens ha arribat molta més gent”, però rebaixa l’eufòria: “veurem si és flor d’un dia”.
A la seva companyia estan especialitzats en instal·lar plaques solars a cases unifamiliars, i reivindica que l’ús de plaques solars pot permetre estalviar fins a un 70% en la factura de la llum, sempre que factors com la meteorologia, l’orientació i el propi sistema funcioni de forma òptima.
Ara bé, Prior creu que és difícil poder funcionar de forma independent, cada casa amb una bateria que acumuli energia i la utilitzi en cas d’apagada com la que vàrem viure, perquè aquestes bateries poden costar diversos milers d’euros que, al seu parer, resten rendibilitat al benefici que aporta tenir plaques solars. L’empresari sabadellenc considera que “la solució no crec que sigui tenir bateries sinó una administració que pensi a llarg termini”. Actualment, explica que la majoria de clients opten pel format que els permet vendre l’energia que no gasten directament.
L’Ajuntament de Sabadell bonifica l’IBI i també hi ha deduccions a l’IRPF per la instal·lació de plaques solars
Problema de balanceig
Des de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), el doctor José Luis Domínguez assenyala en declaracions al Diari que “la xarxa elèctrica [nacional] funciona amb un sistema de balanç: tot el que generem ho hem de consumir”, i afegeix que el problema que es va produir “ni amb bateries l’hauríem corregit” per la magnitud del succés. Domínguez creu que la xarxa elèctrica s’hauria de reforçar per tenir més capacitat, ja sigui en paral·lel o amb un camí diferent, per assegurar la capacitat.