La problemàtica de l'espera per fer pràctiques de conduir ja fa un temps que és sobre la taula de totes les autoescoles. No és un fenomen nou, ni de bon tros, i des de ja fa uns anys, especialment després de la pandèmia, hi ha un clima de crispació de les persones que volen pujar a examen però un col·lapse a la Direcció General de Trànsit (DGT) els ho prohibeix. “Fa tres mesos que espero i és un misteri saber quan podré pujar”, comenta un alumne que prefereix conservar l’anonimat.
A dia 7 de maig, la Prefectura de Sabadell tenia un total de 9.511 alumnes esperant a fer la prova de circulació de les quals 8.189 eren pel permís de cotxe (86,1%); 617, pel de moto (6,49%), i 423 de camió, autobús i tràiler (4,48%). La manca de personal amb el qual compta la DGT —amb qui no ha estat possible contactar —, però, dificulta fer més ràpidament el procés del que és actualment. Els exàmens pràctics es divideixen en cicles i cadascun d’aquests dura vuit dies; tenint en compte aquest funcionament, a cada cicle es poden dur a terme un màxim de 890 exàmens a Sabadell. “Aquesta xifra podria augmentar amb més examinadors. Ara mateix n’hi ha 70 per a tota la demarcació de Barcelona, però per anar bé n’hauríem de tenir, com a mínim, 100”, indica el director de les autoescoles Perfecto i vicepresident de la Federació d’Autoescoles de Barcelona (FAB), Perfecto de Arribas. “El temps mínim d’espera mitjana avui és de quatre mesos, però pot pujar fins als sis depenent del moment o de la quantitat d’exàmens que hi hagi”, afegeix.
“La saturació evident”
Hi ha una incertesa generalitzada arran de l’origen del conflicte des de sempre, ja que alguns culpen les autoescoles de mala gestió, mentre que altres, a la DGT per manca de personal. Des de la FAB, però, en detallen el problema: “La Direcció [General de Trànsit] ens dona el que pot, però clarament és insuficient. Amb 70 examinadors per a tota la demarcació... no arribem a cobrir totes les necessitats”, apunta Perfecto de Arribas. Davant d’aquesta manca de treballadors, molta gent es pensa que és l’autoescola qui determina el temps d’espera per l’examen, però la realitat és que la seva feina és gestionar les pràctiques. Algunes són partidàries de què els alumnes les comencin immediatament després d’haver aprovat la teoria, mentre que altres prefereixen fer-los esperar perquè ho facin tot de manera seguida. “El temps d’espera hi serà igual. Abans de les pràctiques o després, però si tenim una plaça d’examen i cinc candidats a fer-lo què hem de fer? El problema no som les autoescoles, és la DGT”, afirma la gerent de l’autoescola Gresol, Ester Solé, que conclou assegurant que “no reben cap ajuda ni explicació per part seva”.