“La situació del mercat laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual és dramàtica”. Així de contundent es mostra Jordi Garcia, gerent de Cipo de Sabadell i membre de la Junta Directiva de Dincat, en una crida d’alerta coincidint amb la recent publicació de les dades de l’INE corresponents al 2023. Els indicadors confirmen un empitjorament generalitzat: la taxa d’ocupació d’aquest col·lectiu cau fins al 21,9% i la d’activitat, al 33,8%. Mentrestant, en la població sense discapacitat aquestes xifres se situen en el 69% i el 78,5%, respectivament. Garcia recorda que “ja fa anys que denunciem que només una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual té feina, i aquest desequilibri s’està agreujant”. Per combatre aquesta realitat, des de Cipo s’estan duent a terme projectes concrets orientats a la inclusió laboral.
Garcia reclama que s’incrementin els recursos destinats a la provisió de suports i augment de finançament tant a l’empresa ordinària com amb el mercat protegit. “Hem d’augmentar de manera significativa les ajudes per a la contractació que tenen a l’empresa ordinària per a així fomentar l’ocupació i també garantir les ajudes i millorar-les que s’estan oferint actualment en els centres especials de treball d’iniciativa social”, diu.
També proposa un augment de l’actual quota de reserva laboral, passant-la del 2% al 4% a les empreses i del 7% al 10% a l’administració pública i posar en focus que un mínim d’un 1% estigui destinat específicament a la contractació de persones amb discapacitat intel·lectual. També assenyalen la formació dual adaptada per a la persona amb discapacitat intel·lectual.
El Centre Especial de Treball de l’entitat dona ocupació a més de cent persones amb discapacitat, de les quals més del 95% són persones d’especial dificultat. A més, l’entitat ha iniciat fa dos anys un projecte singular amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a la formació i inserció de joves amb discapacitat intel·lectual al mercat ordinari. “L’any passat 12 joves van participar-hi i un 25% van aconseguir inserir-se laboralment o reprendre estudis. Aquest any tornem a formar-ne 12 més”, explica Garcia. Des de Cipo també s’estan intensificant les accions de prospecció i sensibilització al teixit empresarial de Sabadell per tal de trencar estigmes i fer visibles els beneficis d’incorporar persones amb discapacitat intel·lectual a les plantilles. “Creiem que és bàsic perquè aquestes persones tinguin una vida digna i independent. El treball dignifica”, afirma Garcia.