Arxiu

Mor Monsterrat Figueras, una de les veus de referència de la música antiga

Foto: DAVID IGNASZEWSKI

Després d’una llarga lluita contra un càncer detectat fa tant sols un any, i que no li va impedir de seguir amb coratge amb concerts i enregistraments fins l’agost, ahir a la matinada va morir la soprano Monsterrat Figueras als 69 anys.

Segons va informar ahir la família, l’acte de comiat es celebrarà al claustre del Reial Monestir de Pedralbes demà divendres a les 11h.

El passat mes de juny la soprano Monsterrat Figueras va ser al pati l’Alliance Française de Sabadell en l’acte que va protagonitzar el seu marit, el gran violagambista Jordi Savall, per presentar la nova junta de l’entitat, de la qual ells dos n’eren vocals.
En morir ahir a Bellaterra, on residia la família, desapareixia així tot un referent de la interpretació  vocal de la música medieval, renaixentista i barroca. Amb el director d’orquestra Jordi Savall va fundar el grup Hespèrion XX, La Capella Reial de Catalunya i Le Concerts des Nations.
Especialitzada en música antiga, va estudiar amb Jordi Albareda i, posteriorment, a l’Schola Cantorum Basiliensis i a la Musikakademie de Basilea. La seva trajectòria està estretament vinculada a la del seu marit, amb el qual va realitzar nombrosos concerts i enregistraments.
Havia guanyat guardons internacionals com l’Edison Klassiek i el Grand Prix du Disque. El 1991 va debutar al Liceu amb Una cosa rara de Martín i Soler, sota la direcció de Jordi Savall, i el 1993 amb l’Orfeo, de Claudio Monteverdi.
El 1989 va enregistrar un disc dedicat a cançons medievals catalanes i el 1995 la sèrie de cants de la sibil·la. Entre altres premis, va rebre el Gran Premi de la Nova Acadèmia del Disc (1992), el Gran Premi de l’Acadèmia Charles Cross (1993), el títol d’Officier de l’ordre des Arts et des Lettres del govern francès el 2003, el premi UNESCO de la Pau el 2008 i la Creu de Sant Jordi, que la Generalitat de Catalunya li va otorgar aquest mateix 2011.

Nascuda a Barcelona, de ben jove Montserrat Figueras es va unir al grup de música antiga Ars Musicae, amb el qual va interpretar l’obra dels grans polifonistes espanyols del segle XVI.
Creadora, amb Savall, del segell discogràfic especialitzat en música antiga Alia Vox, va participar activament en la fundació CIMA, que presideix el mateix Savall i es dedica a la difusió, documentació i docència de música antiga i és tot un referent internacional.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top