Arxiu

Ramon Madaula, Carlota Olcina i Jordi Boixaderas, d’estrena a Barcelona

Ramon Madaula, David Selvas i Carlota Olcina (foto: D. Ruano)

Estrenes sonades a la cartellera barcelonina amb grans actors sabadellencs com Ramon Madaula i Carlota Olcina (en la controvertida Oleanna, dirigida per David Selvas) i Jordi Boixaderas, que haurà d’esperar l’estrena de La Bête al TNC fins el 25 d’octubre, ja sense Anna Lizaran.

Les feministes més voraces ja deuen tornar a esmolar les ungles amb el retorn d’Oleanna, l’obra de David Mamet en què l’ambigüetat del llenguatge i de les respectives postures enfrontades –un professor provocador i atípic i una alumna que vol aprovar, que discuteixen al despatx i a l’aula– tensa una relació de poder que resulta incòmoda.
Perquè, tal com avisa la companyia, «prenguis partit per qui prenguis partit, t’equivocaràs». Obra clau de la dramatúrgia contemporània, complicada perquè encara dos personatges amb posicions molt sòlides i que, més enllà del tema sexual, resulta una lluita intel·lectual i moral, Oleanna es va estrenar dissabte al Teatre Romea amb els sabadellencs Ramon Madaula (John) i Carlota Olcina (Carol).
La direcció d’aquesta versió –traducció de Cristina Genebat– de la més polèmica i intensa peça de Mamet recau en David Selvas, que hi aporta cert toc de thriller i treu pes al tema sexual per explotar la qüestió de l’educació, la relació professor-alumne i els problemes de comunicació.
El Romea, que ara és a les regnes de Julio Manrique, tindrà l’obra en cartell fins al 2 de desembre en funcions de dimarts a diumenge.
«La Bête»
L’altra gran estrena, tot i que ha passat del 5 d’octubre al 25 d’aquest mes, és l’esperada La Bête al Teatre Nacional de Catalunya, amb un repartiment de luxe i una gran expectació que s’ha vist alterada els darrers dies pels problemes de salut d’una de les protagonistes, Anna Lizaran. Després dels nervis inicials –es van suspendre dues rodes de premsa i es van anul·lar funcions–, s’acaba de confirmar que Lizaran ha de fer repòs i serà substituïda per l’actor Jordi Bosch, amb estrena definitiva el 25 de novembre.
La Bête, de David Hirson, amb traducció de Joan Sellent, direcció de Sergi Belbel i altres intèrprets del nivell d’Abel Folk, és una producció del TNC i Bitò Produccions que tenia com a gran repte adaptar aquest impactant text al català mantenint l’estructura de vers, a la manera de Molière. No en va Elomire, el personatge que fa Boixaderas, és un anagrama de l’autor francès.
Inspirada i hilarant comèdia que va revolucionar Broadway i el West End, La Bête planteja un interessant debat entre el teatre culte i el teatre popular quan, a un palau francès del segle XVII, el dramaturg intel·lectual que dirigeix la companyia resident rep la imposició d’incloure un còmic local que el príncep Conti ha descobert pel carrer.
Amb la por del director de perdre el prestigi guanyat, l’arribada de Valere farà trontollar molts esquemes.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top